Rusland kort; Veel prominente communisten gearresteerd

MOSKOU, 5 OKT. De Russische autoriteiten hebben gisteren diverse prominente communisten gearresteerd.

Op last van de procureur-generaal werden aangehouden Viktor Ampilov, leider van de orthodox-communistische organisatie Rusland van de Arbeid, en Ilja Konstantinov, een van de voorzitters van het eveneens orthodox-communistische Front van Nationale Redding. Volgens de officiële aanklacht hebben beiden de aanval op de televisietoren in Ostankino, zondag, geleid. Een derde leider van die aanval, ex-generaal Albert Makasjov, een nationalistische extremist, is in het gebouw van het Russische parlement aangehouden. Bij de aanval op de televisietoren van Ostankino zijn volgens de officiële cijfers 62 doden gevallen.

Gearresteerd werd ook Aleksandr Nevzorov, de Petersburgse presentator van het vaak spectaculaire televisieprogramma "600 seconden'. Hij werd zondag wegens verboden wapenbezit aangehouden op het vliegveld van Moskou. Tegen de arrestatie van Nevzorov, wiens denkbeelden dichtbij die van de opstandelingenleiders Roetskoj en Chasboelatov liggen, werd gisteren door enkele honderden communisten in St. Petersburg gedemonstreerd. (AFP)