Rusland kort; Chasboelatov en Roetskoj vroegen bemiddeling EG

LUXEMBURG, 5 OKT. In de marge van de raad van Europese ministers van buitenlandse zaken is gisteren bevestigd dat Chasboelatov en Roetskoj gistermiddag via een Italiaanse journalist hebben gevraagd om bemiddeling door Europese diplomaten.

Tijdens de strijd in Moskou boden de twee leiders van de opstand aan naar buiten te komen, mits in gezelschap van Europese diplomaten. Ze zeiden te vrezen te worden neergeschoten als ze zich alleen zouden overgeven.

De Italiaanse journalist bracht dit verzoek over aan de ambassadeur van België, het land dat thans de EG-raden voorzit. Deze speelde het verzoek door naar de Belgische minister van buitenlandse zaken, Claes, die op dat moment de bijeenkomst in Luxemburg voorzat. Daar werd besloten dat voor de EG alleen de regering-Jeltsin gesprekspartner kon zijn. Op een dergelijk verzoek kon alleen worden ingegaan als Jeltsin daarom vroeg, zo stelden de EG-ministers vast. De Belgische ambassadeur in Moskou werd daarop verzocht contact met Jeltsin op te nemen. Binnen drie kwartier was er in Luxemburg antwoord. Volgens de Nederlandse minister Kooijmans liet Jeltsin weten dat Rusland een rechtsstaat is, waarin niemand voor standrechtelijke executies behoeft te vrezen. Hulp of bemiddeling van Europese diplomaten was dan ook niet nodig.