Pinchhitter Keur een aardige spits en een beetje gek

HEERENVEEN, 5 OKT. Piet Keur werd aan het begin van het seizoen door Heerenveen aangetrokken als pinchhitter. De Friese club had goede ervaringen met veteraan Rodion Camataru als super-invaller en toen de Roemeen naar huis vertrok werd een ervaren vervanger gezocht. De keuze viel op Keur, 32 jaar, een aardige spits en een beetje gek.

Hij had meteen groot succes. Zowel tegen Cambuur (2-1) als tegen VVV (1-0) bezorgde hij als invaller Heerenveen de overwinning. “Ik weet niet of ik een ideale pinchhitter ben. De andere jongens leven op als ik er inkom. Ik ga er voor.”

Trainer Foppe de Haan was dik tevreden met de prestaties van Keur. Hij vond zelfs dat de aanvaller een basisplaats had verdiend ten koste van Erik Tammer, die deze competitie nog weinig goeds heeft gedaan. Gisteravond stond Keur voor de tweede achtereenvolgende keer in de beginopstelling. Tegen koploper Feyenoord, de Rotterdamse club waarbij hij anderhalf jaar (in '89 en '90) speelde. Feyenoord heeft zelfs nog 100.000 gulden tegoed van de transfersom die Heerenveen voor de lange spits aan Haarlem moest betalen.

Feyenoord was waarschijnlijk iets te hoog gegrepen voor Keur. Hij speelde ook niet in de meeste gunstige tijd in De Kuip. en deelde mee in de malaise waarin de club tussen destijds verkeerde. Toch scoorde hij nog vijftien keer in 42 competitiewedstrijden voor rood-wit. Keur vond het leuk gisteravond tegen zijn voormalige teamgenoten te spelen. “Daar heb ik nooit problemen mee.” Gelukkig maar, stelde hij zelf lachend vast, want dat zou vervelend zijn met zo veel ex-werkgevers. “Wie ik van de huidige ploeg bij Feyenoord nog heb meegemaakt? Wie niet, kan ik beter zeggen. Witschge niet, Van Loen niet en die jongens van SVV niet.”

Keur deed zijn oude club gisteravond bijna de das om. Hij scoorde in de eerste helft al de gelijkmaker en kreeg zeven minuten na rust een riante mogelijkheid Heerenveen op voorsprong te brengen. Schaap zette voor, Keur dook voor bewaker Van Gobbel op en kopte de bal goed naar beneden, maar doelman Ed de Goey redde met een reflex. “Hij kreeg de bal met mazzel op z'n knie. Dat gaf hij zelf na afloop toe”, aldus Keur. “Ik kreeg de bal vol op mijn kanis. Het is jammer dat ik van Erik (Regtop, red) schrok. Hij stond vlak voor me en bukte. Als hij er niet had gestaan had ik de bal misschien richting kunnen geven. Nu kopte ik recht vooruit.”

Anderhalve minuut later kreeg Keur de bal weer op zijn hoofd voor het Feyenoord-doel. En weer was De Goey spelbreker. Keur wilde het deze keer geen echte kans noemen. “Ik stond te ver van het doel. Ik moest ook nog achteruit lopen. Het was al mooi dat ik de bal kon koppen.”

Van Gobbel had moeite met Keur. Hij is niet bang voor robuuste voorstoppers en ging vanaf de eerste minuut de strijd aan met de donkere Feyenoorder. Al na vijf minuten gaf hij Van Gobbel een duw, nadat de verdediger hem in zijn ogen onheus had bejegend. De tweekamp bleef negentig minuten lang fel, maar liep nooit uit de hand. De spelers hadden respect voor elkaar. Keur kon terugzien op een verdienstelijk optreden. Hij was ook heel nuttig in de combinatie met anderen. Desondanks stond zijn gezicht na afloop op onweer. “Ik had liever als een drol gespeeld en gewonnen.”

Keur neemt zonder morren weer in de dug-out plaats als de trainer zo zou beslissen. “Ik ben als pinchhitter gehaald. Dat is vanaf het begin zo gesteld. Dan moet ik dus niet gaan zeuren. Anders had ik niet moeten tekenen.” Hij had er aan de andere kant ook geen moeite mee dat hij tegen Twente en Feyenoord in het basiselftal stond opgesteld. “Iedere voetballer wil spelen. Ik dus ook.”

Foppe de Haan ziet nog geen aanleiding Keur weer in zijn oude rol als pinchhitter terug te zetten. Hij had tegen Feyenoord geen klagen over de aanvaller. “Nee, over die gemiste kans wil ik niet zeuren. Hij deed het goed. Het scheelde zo'n stukje. Dat is pech.” De Haan bekent dat het een moeilijk besluit is geweest voor Keur te kiezen en niet voor Tammer. Tammer is acht jaar jonger dan Keur en heeft de toekomst, aldus de trainer. Bovendien is hij zijn pinchhitter - een term die komt uit het honkbal waar het de vervangende slagman is die in de kritieke fase wordt ingezet - kwijt als Keur vanaf het begin van de wedstrijd speelt. “Maar Piet traint hard en is een ander type dan onze andere spitsen. Die willen allemaal de bal in de voeten hebben, acties maken.”

Keur: “Dat ik dit nog op mijn oude dag mag meemaken. Alles klikt in Heerenveen. De sfeer is leuk, het stadion is steeds vol. Het bevalt me hier goed.”

    • Hans Klippus