Philips en IBM samen in disk drives

ROTTERDAM, 5 OKT. Philips Consumentenelektronica en de divisie Storage Systems van computerfabrikant IBM hebben een overeenkomst gesloten voor de gezamenlijke ontwikkeling van optische disk drives voor wisbare cd's tot 3,5 inch. Dit hebben de twee concerns gisteren bekendgemaakt.

Beide bedrijven voorzien een grote vraag naar dit nieuwe type disk drive (het deel van een computer dat gegevens van schijf "leest' en erop "schrijft'), omdat het kleiner en lichter is en bovendien veel sneller werkt en veel meer capaciteit biedt dan de nu nog veel gebruikte magnetische schijven. Met name de opmars van computertoepassingen die veel geheugencapaciteit vergen - desktop publishing, multi media - draagt bij aan de vraag.

Philips zal zijn kennis van cd's in het samenwerkingsverband inbrengen en componenten voor de drives leveren. IBM in Japan assembleert en verzorgt de marketing. De drives zullen zowel in pc's, schootcomputers en werkstations van IBM als die van andere producenten worden toegepast.

De markt voor drives voor wisbare cd's (optische schijven waarvan informatie ook kan worden verwijderd) wordt op 250 miljoen dollar geschat en groeit volgens Philips binnen enkele jaren tot ruim een miljard.

Ook Sony wil actief worden op deze markt. Het Japanse concern kondigde een paar maanden geleden al een vergelijkbare disk drive aan. De Sony-minidisk van 6,4 centimeter is kleiner dan die van IBM/Philips en daarom volgens Sony bij uitstek geschikt voor draagbare computers.