Ook bij RTL5 zit Ischa Meijer klaar voor zijn prooi

Onwillig en zelfs ietwat geïrriteerd verscheen Ischa Meijer zaterdagavond in het quasi-controversiële openingsgala van RTL5 - niet gewend en kennelijk ook nauwelijks bereid om mee te werken aan de in commerciële televisiekringen gebruikelijke promotie van komende programma's. Gisteravond kon hij, in de eerste aflevering van I.S.C.H.A., gewoon weer zichzelf zijn. En dat bleek niets meer of minder te betekenen dan de tv-voortzetting van de radioformule die tot dusver op zondagmiddag door de VPRO werd uitgezonden: presentator aan schrijftafeltje, gasten schuiven om de beurt aan, en af en toe mogen The Izzies een vrolijk nummertje spelen.

Meer is bij Ischa Meijer ook niet nodig. In een decor van verraderlijke eenvoud (veel zwart, een grote O met zijn uit computerblokjes samengestelde portret erin en zijn voornaam in neon) en omringd door camera's die voornamelijk close ups maken, zit de interviewer klaar voor zijn prooi. Soms is hij er alleen maar op uit om wat te dollen, op andere momenten bijt hij zich ergens in vast en laat niet meer los tot de geïnterviewde bereid blijkt te zijn tot een eerlijk antwoord. “Hoe? Hoe? Hoe?” vraagt hij bijvoorbeeld met de snelheid van een machinegeweer. Of: “Wàt? Why?” Of: “Waarom niet? Waarom niet?” Vaak zijn dat penetrerende vragen, maar meestal maken ze zulke gesprekken spannender dan wat doorgaans wordt vertoond - en in elk geval entertaining. Jazeker, hij wil de onderste steen boven, maar als dat niet lukt, is een grappige krachtmeting óók goed. “Zullen we een wedstrijd schreeuwen houden?” zei de schrijfster Kristien Hemmerechts, winnares van de nieuwe Kellendonk-prijs, na enig wederzijds gekakel. Zij was gisteravond van alle gasten veruit de beste gesprekspartner, omdat ze precies bleek aan te voelen wat Meijer van haar wilde: oprechtheid, jawel, maar ook lust tot spotternij en relativeringsvermogen. Met zo'n tegen hem opgewassen gast is de presentator meteen een stuk minder frenetiek dan tegenover een nauwelijks uit de formele plooi te krijgen man als PvdA-parlementariër Ad Melkert.

Eigenlijk, zo viel in omroepland te beluisteren, had Ischa Meijer het liefst een dagelijks programma gepresenteerd. Daar was, met deze formule, veel voor te zeggen geweest. RTL5 en producent Joop van den Ende contracteerden hem uiteindelijk voor drie avonden in de week: op maandag, woensdag en vrijdag. Op de maandagavond, merkte ik meteen al aan mijn eigen kijkgedrag, vormt I.S.C.H.A. een geduchte concurrent voor VPRO's debuterende Maarten 't Hart wiens eerste kwartier samenvalt met Ischa's laatste. Eigen schuld: de VPRO heeft zelf jarenlang de tijd gehad om te bedenken dat een tv-programma met Ischa Meijer bezienswaardig zou kunnen zijn.

    • Henk van Gelder