Nog geen sancties VS om Noorse walvisvangst

OSLO, 5 OKT. De Amerikaanse president Clinton heeft besloten voorlopig geen strafmaatregelen te nemen tegen Noorwegen. Hij herhaalde echter de Amerikaanse kritiek op de hervatting van de Noorse walvisvaart.

De Noorse regering reageerde verheugd op de Amerikaanse beslissing. De Amerikaanse president schrijft in een brief aan het Congres dat de hervatting van de vangst van dwergvinvissen door Noorwegen het instellen van sancties tegen Noorwegen zou rechtvaardigen. Hij zegt echter van oordeel te zijn dat de Amerikaanse doeleinden het best bereikt kunnen worden door “uitstel van de toepassing van sancties tot we alle in goed vertrouwen ondernomen pogingen hebben uitgeput om Noorwegen te bewegen tot het nakomen van de overeengekomen maatregelen ter bescherming van het milieu”.

De Noorse premier, Gro Harlem Brundtland, zei blij te zijn met het Amerikaanse besluit maar verdedigde de Noorse beslissing om op beperkte schaal de walvisvaart te hervatten. “De Noorse walvispolitiek is stevig verankerd, zowel ecologisch als op het terrein van het internationale recht.” Noorse vissers hebben dit jaar in de noordelijke kustwateren 296 dwergvinvissen gevangen. De regering in Oslo vond dit gerechtvaardigd omdat de populatie dwergvinvissen in deze wateren de laatste jaren is gestegen tot 86.700, een cijfer dat is vastgesteld door de wetenschappelijke commissie van de Internationale Walvisvaartcommissie. Brundtland verklaarde zich bereid in het kader van de Internationale Walvisvaartcommissie met de Verenigde Staten te blijven praten over nieuwe regels voor de walvisvaart. De Noorse export reageerde opgelucht op de Amerikaanse beslissing. De export van Noorse vis naar de Verenigde Staten beloopt dit jaar een bedrag van 70 miljoen dollar. Volgens de milieuorganisatie Greenpeace, die zich de afgelopen jaren sterk gemaakt heeft tegen de hervatting van de walvisvangst, heeft Noorwegen al veertig miljoen dollar verloren door buitenlandse boycot van Noorse produkten. (Reuter)