Negen doden bij strijd tussen moslims in Bihac

BIHAC, 5 OKT. In Bihac, de moslim-enclave in het noordwesten van Bosnië die onlangs de provinciale autonomie uitriep, zijn gisteren negen doden gevallen bij gevechten tussen aanhangers van de plaatselijke leider Fikret Abdic en troepen die loyaal zijn aan het gezag in Sarajevo.

Na de uitroeping van de autonomie van "West-Bosnië', zoals Abdic' enclave zich noemt, heeft de Bosnische president Izetbegovic het Vijfde Legerkorps onder generaal Ramiz Drekovic opdracht gegeven orde op zaken te stellen in Bihac. Gisteren stuitten Drekovic' troepen in het dorp Johovica, niet ver van Velika Kladusa, op verzet van gewapende aanhangers van de in Bihac zeer populaire Abdic. Bij de strijd vielen volgens Drekovic negen doden. Pogingen van de VN-vredesmacht UNPROFOR om te bemiddelen tussen de strijdende partijen liepen op niets uit.

Het dodental in Johovica is het hoogste tot dusver in de strijd tussen de moslims onderling. In het conflict om de controle over de Bihac-enclave was eerder één dode gevallen. Gisteren ontmoette Abdic officieren van Drekovic' legerkorps in een poging de strijd te beëindigen.

In Kiseljak, niet ver van Sarajevo, zijn gisteren volgens VN-woordvoerders de Bosnische Kroaten in de aanval gegaan tegen moslimtroepen. De strijd leidde tot het sluiten van de doorgangsweg van de Adriatische kust naar Sarajevo, met als gevolg dat de inwoners van de Bosnische hoofdstad opnieuw verstoken zijn van humanitaire hulp over de weg vanuit het westen.

In Sarajevo zelf bezweek gisterochtend een Italiaanse vredesactivist aan de verwondingen die hij zondag had opgelopen toen hij tijdens een vredesmars in Sarajevo werd beschoten. De man was met vier andere Italianen de Vrbanja-brug overgelopen, zonder tevoren de strijdende partijen in Sarajevo - de moslims en de Serviërs - toestemming te vragen of hen op de hoogte te brengen. De Vrbanja-brug ligt dag en nacht onder sluipschuttersvuur. De Italianen werden prompt zowel door Servische als moslim-schutters onder vuur genomen.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft het mandaat van de VN-vredesmacht in Bosnië en Kroatië opnieuw met zes maanden verlengd en Joegoslavië indirect gewaarschuwd dat de internationale sancties van kracht zullen blijven tenzij Belgrado druk uitoefent op de Kroatische Serviërs. (Reuter, AP, AFP)

Onze correspondent in Brussel voegt hier vanuit Luxemburg aan toe:

De EG gaat er nog steeds van uit dat het vredesplan voor ex-Joegoslavië door de strijdende partijen zal worden aanvaard. Tijdens een bijeenkomst van EG-ministers van buitenlandse zaken in Luxemburg is afgesproken dat via "stille diplomatie' zal worden geprobeerd de moslims, Serviërs en Kroaten tot "flexibiliteit' te brengen.

Op advies van de onderhandelaars Owen en Stoltenberg wordt voorlopig afgezien van formele zittingen van de vredesconferentie in Genève. De Nederlandse minister Kooijmans zei dat de Europese ministerraad tot de conclusie is gekomen dat het geen alternatief heeft voor het vredesplan van Owen en Stoltenberg. De lidstaten hebben daarom afgesproken door te gaan “met het treffen van voorbereidingen voor de uitvoering van het vredesakkoord dat nog niet bestaat”. Het gaat dan om het bijeenzoeken, uitrusten en trainen van een vredesmacht van 50.000 man. De EG hoopt het daarmee vooral de moslims gemakkelijker te maken om alsnog te tekenen. “Izetbegovic zal eerder tekenen als de uitvoering van het akkoord ook is gegarandeerd”, aldus Kooijmans. Tegelijk constateerden de ministers dat de politieke opstelling van de strijdende partijen nog onduidelijk is na de de facto afwijzing van het vredesakkoord door het moslim-parlement. “Het stof is nog niet opgetrokken”.