Mubarak krijgt zijn derde ambtstermijn

KAIRO, 5 OKT. Een overgrote meerderheid van de Egyptenaren heeft gisteren in een referendum ingestemd met een derde ambtstermijn van zes jaar voor president Mubarak.

Ruim 96 procent van de kiezers stemde vóór, aldus minister van binnenlandse zaken Hassan al-Alfi. De opkomst bedroeg 84 procent, aldus de minister. Mubarak was door het parlement als enige kandidaat voor het presidentschap voorgedragen.

Het referendum was omringd met zeer scherpe veiligheidsmaatregelen, uit angst dat moslim-extremisten hun voorkeur voor een islamitisch bewind door middel van gewelddaden zouden kenbaar maken. Vooral in het zuiden, waar de extremisten hun bolwerken hebben, werden regeringsgebouwen en toeristische plaatsen extra bewaakt.

De autoriteiten hadden alles op alles gezet om de opkomst te bevorderen. De staatsmedia hadden campagne gevoerd voor het referendum, de overheid had haar employés een halve dag vrij gegeven om te gaan stemmen, de lastige registratiekaarten waren afgeschaft en op de stembureaus hielpen functionarissen ongeletterde kiezers de weg naar de ja-stem te vinden. Onafhankelijke journalisten meldden niettemin met name buiten Kairo een zeer lage opkomst, de officiële cijfers ten spijt. (Reuter, AFP, AP)