James Capel stoot opnieuw activiteiten af

AMSTERDAM, 5 OKT. De effectenbank Van Meer James Capel verkoopt haar beleggingsfonds Orange Fund aan commissionair Kempen & Co voor een onbekend bedrag. De verkoop wordt in financieel Amsterdam gezien als een nieuwe stap in de afslanking van Van Meer.

Volgens ingewijden betekent de strategie van Van Meer James Capel dat ook het beheer van particuliere vermogens mogelijk wordt afgestoten. De Britse moedermaatschappij James Capel zou op dit moment bij andere effectenbanken - vooralsnog vergeefs - leuren met het ruim 500 cliënten tellende bestand. Directeur D. de Jong van Van Meer James Capel ontkent dit ten stelligste: “Dit is absoluut niet aan de orde. Er is nooit door derden naar ons particulieren-bestand gekeken”.

De afdeling corporate finance werd eerder dit jaar afgestoten aan Samuel Montague, net als James Capel onderdeel van de Hongkong-bank. Het premie-kantoor Van den Broek werd vorige maand gesloten, omdat een zakelijke relatie met het inmiddels failliete Nusse Brink een verlies van bijna 5 miljoen gulden heeft opgeleverd. De Nederlandse vestiging van James Capel kwam vorig jaar in opspraak na miljoenenverliezen op een mislukt hotelproject in Oost-Europa, genaamd New Europe Hotels. De Jong: “Er is geen sprake van dat er een soort masterplan in Londen ligt om Van Meer James Capel te "ontmantelen', zoals her en der wordt gesuggereerd. De afdelingen zijn om verschillende reden gesloten en hierbij blijft het. Particulieren zijn een kernactiviteit.”

De afdeling particuliere cliënten is de oudste activiteit van Van Meer James Capel, dat 145 geleden onder de naam Van Meer werd opgericht. De laatste jaren is de afdeling winstgevend, zij het niet al te sterk. Eind vorig jaar stapten enkele werknemers van Van der Hoop Effektenbank met enkele cliënten over om het vermogensbeheer te versterken. Begin dit jaar stond Van Meer James Capel op het punt commissionair Leemhuis & Van Loon over te nemen om daardoor nog eens ruim 500 klanten te kunnen toevoegen aan zijn bestand. Dat ging destijds niet door na het gedwongen vertrek van de toenmalige directeur H. Vermeulen.

Van Meer James Capel blijft voor Orange Fund (belegd vermogen van ongeveer 150 miljoen gulden) wel optreden als commissionair. Fondsdirecteur W. Burgers gaat mee naar Kempen. Zijn mede-directeur H. van Everdingen van Capel ging enkele weken geleden al bij Kempen aan de slag, zij het op een andere afdeling dan fundmanagement. De Jong: “Onze management-vergoeding is 0,6 procent, dus zo'n 840.000 gulden per jaar. Met vier medewerkers houd je daar niet veel van over. Om echt winst te maken moet het fonds verdubbelen, iets wat Kempen zegt te kunnen doen. Wij groeiden in elk geval niet meer, mogelijk door de publicitaire schade van Nusse Brink.”

James Capel heeft vergeefs getracht om het verlies bij Nusse Brink te claimen bij het garantiefonds van de beurs. Ingewijden melden dat de bank met de bank MeesPieson, die 2,2 miljoen gulden verloor, heeft overlegd over een gezamenlijke actie om de schade te verhalen bij Nusse Brink. De officiële lezing van James Capel luidt onveranderd “dat alle opties” worden onderzocht. MeesPierson zegt in een commentaar dat er geen gezamenlijke actie wordt ondernomen.

Volgens directeur De Jong heeft de affaire Nusse Brink zijn kantoor veel schade berokkend: “Belangrijke klanten zijn bij ons weggegaan, nadat de berichten in de kranten kwamen”. Meteen na de eerste publicaties over de betrokkenheid van Van Meer James Capel in augustus, bracht De Nederlandsche Bank en bezoek om de boekhouding te controleren. De Jong: “De Nederlandsche Bank is enige uren bezig geweest om de vrij technische affaire van Van den Broek met Nusse Brink te doorgronden.”