In Turks-Koerdische oorlog weer tientallen burgers omgekomen

ANKARA, 5 OKT. Zeker 35 mensen zijn vannacht om het leven gekomen en 50 gewond bij aanvallen door Koerdische guerrillastrijders op drie dorpen in de Zuidoostturkse provincie Siirt, aldus zegslieden in Turkse veiligheidskringen.

De overvallen volgen op de dood van 26 burgers, gisteren, toen in de provincie Mardin hun minibus op een landmijn reed. Volgens de autoriteiten was de landmijn gelegd door guerrillastrijders van de marxistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Sinds zondag zijn in het gebied meer dan 90 doden gevallen bij PKK-acties en represailles van het Turkse leger. Volgens officiële cijfers zijn meer dan 1.600 doden gevallen sinds de PKK eind mei een eenzijdig staakt-het-vuren opzegde.

PKK-strijders, gewapend met raketten, handgranaten en automatische wapens, zouden vannacht rond middernacht in de dorpen Kalkancik, Yagcilar en Dagtepe zijn aangekomen om de dorpelingen te sommeren zich bij hun zaak aan te sluiten. Toen de dorpelingen dat weigerden, zouden de PKK'ers het vuur op hen hebben geopend en vervolgens hun huizen in brand hebben gestoken. Reddingsploegen zochten vanochtend nog in het puin naar slachtoffers.

PKK-leider Abdullah Öcalan kondigde vorige week aan zijn oorlog tegen het Turkse regeringsleger in het Koerdische zuidoosten, die in 1984 begon en in totaal bijna 8.000 levens heeft geëist, te intensiveren. De Turkse autoriteiten op hun beurt hebben gezworen de PKK in de komende maanden uit te roeien. De regering besloot vorige week daartoe nog eens 10.000 commando's naar het zuidoosten te sturen.

Een Iraaks-Koerdische woordvoerder meldde intussen dat bij Turkse achtervolgingsacties van PKK-rebellen tot op Iraaks grondgebied in het afgelopen weekeinde elf burgers om het leven waren gekomen. Een Turkse woordvoerder bevestigde dat de Turkse luchtmacht aanvallen had uitgevoerd op wat hij beschreef als “schuilplaatsen van bandieten”, maar gaf geen bijzonderheden. Premier Çillers bureau kondigde vandaag aan dat dergelijke acties zodra dat nodig is worden herhaald.

Het Turkse leger heeft vorig jaar samen met Iraaks-Koerdische guerrillastrijders maandenlang geopereerd tegen de PKK-bases binnen Irak. De Turkse troepen hebben zich inmiddels teruggetrokken, maar Iraaks-Koerdische strijders patrouilleren er met Turkse logistieke steun om de PKK te verhinderen er nieuwe bases te vestigen. (Reuter, AFP, AP)