Heidemij ziet af van notering Damrak

AMSTERDAM, 5 OKT. Het ingenieurs- en adviesbureau Heidemij gaat voorlopig niet naar de Amsterdamse Effectenbeurs. Dit heeft een woordvoerder van het Arnhemse concern vanmorgen bevestigd. In plaats van Amsterdam zal de onderneming een notering aanvragen aan de Newyorkse beurs Nasdaq.

In de financiële wereld werd algemeen verwacht dat Heidemij een beursnotering in Amsterdam aan zou vragen en daarbij zou worden begeleid door aandeelhouder Rabobank. Een van Rabo's bestuursleden is F. Schreve, zelf voormalig voorzitter van Heidemij.

De koersverandering heeft volgens de Arnhemse onderneming te maken met de dit weekeinde beklonken overname van het Amerikaanse ingenieursbureau Geraghty & Miller. De transactie zal geheel worden voldaan in aandelen Heidemij. Door de transactie haalt Heidemij straks ruim een derde van de omzet uit de Verenigde Staten.

Heidemij (advies en uitvoering op het gebied van milieu, infrastructuur en vastgoed) wil met de overname van Geraghty zijn positie op de internationale milieumarkt versterken. De aankoop van Geraghty betekent een ingrijpende vergroting van de omzet van Heidemij (nu 420 miljoen gulden). De nieuwe combinatie wordt met 4.150 werknemers en een totale omzet van 673 miljoen gulden een van 's werelds grootste zelfstandige ingenieursbureaus.

Reden voor de Nasdaq-notering is volgens de woordvoerder dat de aandeelhouders van Geraghty wel akkoord gaan met de ruil voor aandelen Heidemij, maar dat die dan wel openbaar verhandelbaar moeten zijn op Nasdaq. Voor ieder aandeel Geraghty krijgen de aandeelhouders 1,09 aandeel Heidemij. De ruilverhouding is gebaseerd op een splitsing van de aandelen van Heidemij van 200 op 1. Door de ruil valt het aandeel van de bestaande Nederlandse aandeelhouders in Heidemij terug tot 62 procent.

In New York sprong het aandeel Geraghty gisteravond eerst driekwart dollar naar 12,25 dollar, om vervolgens fors te zakken naar 10,25 dollar. Opties op aandelen Geraghty inbegrepen ligt de marktwaarde van het Amerikaanse concern daarmee tussen 70 miljoen dollar (127 miljoen gulden) en 84 miljoen dollar. De overnameprijs werd door Heidemij niet bekend gemaakt. Topman D. Miller van Geraghty wordt opgenomen in het bestuur van Heidemij. Geraghty levert ook twee commissarissen.