D66 vraagt debat: Simons moet meteen vertrekken

DEN HAAG, 5 OKT. De fractie van D66 in de Tweede Kamer wil op korte termijn een debat met minister-president Lubbers en de bewindslieden van WVC, 'd Ancona en Simons, over het vertrek van de staatssecretaris voor volksgezondheid naar Rotterdam.

D66 vindt het, aldus een woordvoerder, “een slechte zaak” dat partijpolitieke belangen boven het algemeen belang gaan. De partij vindt dat Simons òf moet blijven, òf direct zijn biezen moet pakken. “Gezien de afspraken die reeds zijn gemaakt tussen Simons en Rotterdam, kan maar één conclusie worden getrokken: gaan”, aldus de D66-woordvoerder.

D66 vindt het een “kwalijke” zaak dat een bewindspersoon zich na vier jaar beleid niet tegenover de kiezer verantwoordt. “En dat geldt met name voor zo'n grote operatie als de hervorming van het stelsel van ziektekostenverzekeringen.” Daarnaast moet de staatssecretaris van WVC nog enkele belangrijke "dossiers' behandelen zoals de patiëntenwetgeving. D66 zou het debat met de drie bewindslieden vanmiddag aanvragen.

Staatssecretaris Simons vertrekt eind dit jaar naar Rotterdam als lijsttrekker van de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen. J.C. Kombrink, topambtenaar op het ministerie van defensie, gaat mee als twee man.

Medio januari is de formele kandidaatstelling voor de gemeenteraadsverkiezingen aan de orde. Over zijn opvolging zal “alsdan eveneens een besluit worden genomen”, aldus premier Lubbers vanmorgen in een brief aan de Tweede Kamer over het vertrek van Simons. Tot die tijd zal Simons “voorlopig en voluit zijn functie van staatssecretaris blijven uitoefenen”, aldus Lubbers in zijn brief.

Minister d'Ancona, die haar staatssecretaris naar de Rotterdamse gemeenteraad ziet vertrekken, vindt dat Simons moet worden opgevolgd. Zij vindt het pakket volksgezondheid veel te omvangrijk en belangrijk om het er "bij' te nemen. Premier Lubbers hield vrijdag de mogelijkheid open dat Simons niet wordt opgevolgd, omdat het kabinet vanaf half januari nog maar ruim krap vier maanden volledig in functie is.