Camdessus wil schulden van arme landen kwijten

TOKIO, 5 OKT. De schuld van de allerarmste landen moet voor 75 procent worden kwijtgescholden om hen in staat te stellen de weg in te slaan naar economisch herstel. Dit heeft de directeur-generaal van het Internationale Monetaire Fonds (IMF), Michel Camdessus, vandaag in Tokio verklaard op een conferentie over de ontwikkeling van Afrika.

Camdessus zei te hopen dat de schuldeisende landen bereid zijn de schulden van ontwikkelingslanden met de helft “of meer” te reduceren en zelfs voor driekwart kwijt te schelden “in de meest uitzonderlijke gevallen”. Met zijn uitspraken steunt de topman van het IMF recente voorstellen van Groot-Brittannië voor verlichting van de schulden van arme landen.

Uit gegevens van de Wereldbank blijkt overigens dat de "top-10' van schuldenlanden niet wordt aangevoerd door Afrikaanse landen, maar door Guyana dat een schuld heeft die gelijk staat aan 1.100 procent van het bruto nationaal produkt. Op de tweede plaats staat Nicaragua (728 procent). Daarna volgen Mozambique (426 procent), Sao Tomé (353 pct) en Guinee-Bissau (323 pct). Op de zesde tot en met tiende plaats staan Afrikaanse landen.

Camdessus hamerde er nog eens op dat een succesvolle afsluiting van het mondiale overleg over vrijere wereldhandel (Gatt) van groot belang is. “Ik kan het belang ervan voor Afrika en de rest van de wereld niet genoeg onderstrepen”, aldus Camdessus.

De conferentie wordt bijgewoond door vertegenwoordigers van Afrikaanse landen, schuldeisende landen en van internationale financiële instellingen. (AFP)