Banque Nationale de Paris vandaag in de verkoop; Frankrijk lost startschot voor privatiseringen

PARIJS, 5 OKT. Het spektakel doet denken aan de grote Britse privatiseringen van het midden van de jaren tachtig: niemand gaat verliezen aan dit festival van het kapitalisme-voor-iedereen, de staat haalt miljarden binnen, en u, beste burger, koopt aandeeltjes in uw eigen bank en hoeft maar even te wachten tot de koers tientallen procenten is gestegen.

Vandaag gaat de Banque Nationale de Paris in de verkoop. Minister Alphandéry van financiën en economie heeft gisteren de definitieve beslissing en de verkoopprijs bekend gemaakt. De aandelen zijn voor 240 franc te koop. Het is de grootste privatisering die in Frankrijk is ondernomen, de eerste van de huidige centrum-rechtse regering. Geschatte opbrengst van het staatsaandeel BNP (73 procent): 28 miljard franc (9,3 miljard gulden).

De verkoop van BNP is de eerste en voorlopig de veiligste stap op weg naar een aanzienlijke reductie van het staatsbelang in het Franse bankwezen en bedrijfsleven. In totaal staan 21 bedrijven op de nominatie voor privatisering. De eerstvolgende kandidaten zijn het chemieconcern Rhône-Poulenc, oliemaatschappij Elf en de kleine bank Hervet. De regering heeft sinds haar aantreden dit voorjaar al voor 7 miljard franc aandelen in diverse bedrijven verkocht.

Tot gisterochtend hield het ministerie van financiën er rekening mee dat de troebelen in Moskou de geplande feestelijke privatiseringssfeer rond BNP zouden doorkruisen. Uiteindelijk besloot men het er toch maar op te wagen vóórdat Jeltsin de overwinning op zak had.

De BNP is de derde bank van Frankrijk, na Crédit Lyonnais en Crédit Agricole. BNP is bovendien qua balanstotaal de vierde bank in Europa en de twaalfde in de wereld. De bank is wijd en zijd vertegenwoordigd in het buitenland. Het is desondanks vooral een bank van het stedelijke Frankrijk, die sterk is op zowel de zakelijke en de particuliere markt. Hoewel de winst van de BNP dit jaar tot nu toe gehalveerd is vergeleken met 1992, mikt voorzitter Michel Pébereau op een rendement van 9 à 10 procent als de economie weer aantrekt.

De verkoopprijs van 240 franc is iets hoger dan de 235,5 die de Commissie voor privatiseringen als minimum had aanbevolen. De laatste beurskoers, voordat de notering woensdag werd opgeschort, was 277 franc. Een aantal bedrijven betaalt 249,60 franc per aandeel. Zij gaan de in Frankrijk gebruikelijke "stabiele kern' van aandeelhouders vormen.

Tot deze groep van vijftien (die samen 15 procent en afzonderlijk tussen de 0,5 en 2 procent van de aandelen zullen kopen) behoren Elf Aquitaine, Saint Gobain, PSA (Renault/Citroën), Peugeot, Dassault, Dresdner Bank, Kuwait Investment Authority, Hoffmann-La Roche en General Electric. De grootste aandeelhouder wordt de (ook te privatiseren) verzekeringsmaatschappij UAP, die 15 procent in handen krijgt. Naast dit blok van 30 procent is 7 procent van de aandelen gereserveerd voor de 47.000 werknemers van de bank.

De inschrijving sluit op 12 oktober. Nu al staat vast dat de belangstelling uit binnen- en buitenland het aanbod aanzienlijk overtreft.

    • Marc Chavannes