Bankier Warren Buffet rijkste man Amerika

NEW YORK, 5 OKT. Warren Buffet, de voormalige topman van Salomon Brothers, heeft Bill Gates van Microsoft verdrongen van de eerste plaats als rijkste man van de Verenigde Staten. Dat blijkt uit de rangschikking die het blad Forbes morgen publiceert in zijn twaalfde Forbes 400.

Buffets vermogen wordt geschat op 8,32 miljard dollar, meest belegd via zijn investeringsbank Berkshire Hathaway. De aandelen van dit bedrijf zijn de duurste op de New York Stock Exchange en kosten 16.600 dollar per stuk. Een jaar geleden stonden ze echter nog op 9.150 dollar. Buffett stond toen nog op nummer 8 van de lijst.

Buffett heeft 42 procent van Berkshire Hathaway in handen. Het bedrijf heeft onder andere een belang van 7 procent in Coca Cola, 11 procent in Gillette, 14 procent in General Dynamics en 15 procent van de Washington Post Company. Eervolle tweede plaats is dit jaar voor Bill Gates - over drie weken al 38 - met het niet onaanzienlijke kapitaal van 6,16 miljard, meest belegd in aandelen Microsoft. Derde is de 79-jarige John Kluge van Metromedia met een vermogen van 5,90 miljard. Hij stond vorig jaar nog tweede.

Met 5,6 miljard dollar klom Viacom-topman Sumner Murray Redstone, in het nieuws door de geplande overname van Paramount, op tot de vierde plaats. Zijn tegenspeler in het bieden, Barry Diller van QVC is voor het eerst ook op de lijst te vinden, net als zijn secondanten John Malone (TCI/Liberty) en Ralph Roberts (Comcast).

Andere interessante namen zijn Kirk Kerkorian, die zijn belang van 10 procent Chrysler als een komeet zag stijgen en klom van de 55ste naar de 15de plaats. George Soros heeft ook een goed jaar achter de rug en kwam van niets op 69, met 1,1 miljard dollar achter zijn naam. Dat is 100 miljoen meer dan Craig McCaw, topman van McCaw Cellular, die geld overhoudt na zijn bedrijf aan AT&T te hebben verkocht.

Van de 400 rijksten in de VS wonen er maar liefst 77 in Californië en 50 in New York City. Om dit jaar tot de lijst te kunnen behoren moest men goed zijn voor minstens 300 miljoen dollar, 35 miljoen meer dan vorig jaar.

    • Lucas Ligtenberg