"Apothekers moeten af van voordeeltjes'

ROTTERDAM, 5 OKT. Scheidend voorzitter van de apothekersorganisatie KNMP, professor dr. Th.F.J. Tromp vindt dat bonussen en kortingen die apothekers van de groothandel en industrie ontvangen, ten goede moeten komen aan de patiënt.

Van een deel van dat geld zou een fonds moeten ingesteld waaruit "nieuwe ontwikkelingen in de farmaceutische zorg moeten worden gefinancierd'. Tromp zei dit vandaag in Utrecht. Hij riep zijn achterban op het “vaak afwachtende, wat op de eigen portemonnee gerichte gedrag” te verlaten. Het bedrag dat jaarlijks aan de rond 1.400 apothekers wordt uitgekeerd aan bonussen en kortingen wordt door de Vereniging van Nederlandse Zorgverzekeraars geraamd op ongeveer 150 miljoen gulden. Staatsecretaris Simons (volksgezond) uitte vorige maand in zijn Financieel Overzicht Zorg kritiek op de apothekers: “Het is opvallend dat de partijen hebben verzuimd verdere afspraken te maken met betrekking tot de omvangrijke inkoopvoordelen voor apotheekhoudenden.”