ALEX TROTMAN; Zuinig zakenman

Het Amerikaanse autoconcern Ford heeft Alex Trotman benoemd tot opvolger van topman Harold Poling. Trotman (60) is met ingang van volgende maand voorzitter van de raad van bestuur, CEO (chief executive officer) en president.

Trotman, geboren in Engeland, werd vorig jaar november president en hoofd wereldwijde autoverkoop. Hij werkt al 37 jaar bij Ford en geldt als een man die goed op de centen let. Toen Ford na een verlies van 2,25 miljard dollar in 1991 moest bezuinigen, was het Trotman die 5 procent van het personeel wegstuurde en 2 miljard bespaarde op produktontwikkeling. Vorig jaar was het verlies gedaald tot 500 miljoen.

Het was ook Trotman die de Ford Probe, de Mercury Villager en de Ford Ranger liet ontwikkelen. In zijn Europese tijd had Trotman al geleerd dat het uitbrengen van nieuwe, goeduitziende modellen een halszaak is. Daarnaast heeft hij ook de produktiviteit kunnen verhogen. De arbeidskosten per werknemer zijn bij Ford per auto 795 dollar lager dan bij General Motors en 309 lager dan bij Chrysler.

Van Trotman wordt verwacht dat hij de overzeese bedrijfsvoering van Ford, met name in Engeland, in de gaten zal houden. Commentaar van Trotman hierop was gisteren dat het een van zijn prioriteiten is, maar niet de belangrijkste. Ford Europa is na een reorganisatie in de laatste zes maanden weer op de goede weg. “Het ergste is voorbij, in elk geval voor ons”, aldus Trotman.

Poling (68) is sinds 1985 president geweest en sinds 1990 was hij ook voorzitter van de raad van bestuur. Hij bleef enkele jaren langer aan dan verwacht omdat Ford, net als de andere autoproducenten, door een dal ging. Ford deed het verhoudingsgewijs iets minder slecht dan de collega's GM en Chrysler.

In het afgelopen jaar hebben achtereenvolgens GM, Chrysler en Ford een nieuwe topman gekregen. Na gedurende de jaren tachtig terrein te hebben verloren aan Japan zijn de Grote Drie nu weer bezig marktaandeel te winnen. Knorrigheid heeft plaats gemaakt voor verandering. Verjonging heeft maar gedeeltelijk plaatsgehad, want Trotman is ten slotte al 60. Zeer toepasselijk kwam Ford gisteren dan ook met zijn zoveelste remake van de uit 1965 stammende Ford Mustang, het geestesprodukt van niemand anders dan Lee Iacocca.

    • Lucas Ligtenberg