Zilver voor Seriese bij WK judo

HAMILTON, 4 OKT. Champagne is niets voor Angelique Seriese. Sober is haar levenswijze, sober is ook haar judo.

Eenzijdig zeggen sommigen. De 25-jarige Zevenbergse veroverde gisteren de zilveren medaille bij het WK in het Canadese Hamilton. Alleen Beate Maksymow kon Seriese uit balans brengen. In de finale kreeg de Brabantse geen kans aan te zetten. Een licht voordeel, anderhalve minuut voor het einde, buitte Maksymow maximaal uit. Twee seconden voor de zoemer ging Seriese, die zelden met een vol punt verspeelt, plat op de rug. Als een zwaargewicht het evenwicht verliest, gaat het ook goed mis. De nederlaag in de open klasse kwam hard aan.

Seriese behaalde de eindstrijd ten koste van de Zuidkoreaanse Ji-Yoon Moon. Als ze had gewonnen, zou Seriese de derde Nederlandse zijn geweest die een wereldtitel judo verovert. Bij het eerste mondiale toernooi (1980 in New York) won Anita Staps (tot 61 kg), zes jaar later werd Irene de Kok (tot 72 kg) in Maastricht onderscheiden als 's werelds beste. De hoofdprijs viel haar een jaar later in Essen opnieuw ten deel.

In 1987 maakte Seriese haar internationale entree. In het zwaargewicht veroverde ze toen brons haar deel. Twee jaar geleden eindigde ze in Barcelona in de open klasse als vijfde. Jaren lang werd ze geplaagd door medische ingrepen en revalidatie, met als dieptepunt een veertien maanden durende blessurepauze als gevolg van een zware knie-operatie. Tot dan was 1989 haar beste jaar. Ze veroverde in Helsinki twee van haar vijf Europese titels. Het zilver van Hamilton kwam eigenlijk vier jaar te laat. Die stelling durft ze best aan. Want Seriese is al lang doodserieus als het om judo gaat. Hobby? Judo. Beroep? Administratief medewerkster in Breda, omdat van judo niet te leven valt.

Seriese koos in Hamilton vaak voor afzondering met haar broer Harry, die nog net iets sterker is dan zij. Dat maakt hem tot de geschikte figuur om met haar de krachttraining te doen. Ze schakelt Chris de Korte in voor judotechnische adviezen. Door de titel van Seriese vertrekt de Nederlandse delegatie met zilver en twee brons (Monique van der Lee en Jessica Gal) uit Canada. Dat is meer dan de laatste jaren toen Oranje in Barcelona (WK en Olympische Spelen) beide keren twee bronzen medailles veroverde.