VW doet deel huizenbestand van de hand

WOLFSBURG, 4 OKT. De Duitse autofabrikant Volkswagen wil een deel van zijn huizenbestand in Wolfsburg, waar het hoofdkantoor is gevestigd, van de hand doen. De verkoop moet 300 miljoen D-mark opleveren. Dit meldt de Financial Times vandaag. Het noodlijdende concern heeft dringend geld nodig.

Volkswagen heeft 20 procent van alle woningen in Wolfsburg in bezit. Dat komt neer op bijna 13.000 huizen. De meeste huizen dateren van net na de oorlog.

Werknemers hebben het aanbod gekregen hun van VW gehuurde huis te kopen. Maken ze geen gebruik van het aanbod, dan wordt hun huis op de vrije markt verkocht. De huidige huurders krijgen de garantie dat ze in hun huis mogen blijven wonen, maar lopen onder een nieuwe eigenaar wel het risico van huurverhoging.

De huurders hebben een petitie ingediend bij de directie van Volkswagen, waarin zij protesteren tegen de afbreuk van de “sociale harmonie” in het bedrijf. Bij VW in Wolfsburg was niemand bereikbaar voor commentaar.

Ook andere autofabrikanten snijden in de sociale kosten voor werknemers. Zo heeft Daimler-Benz een aantal werknemers laten weten niet langer te willen opdraaien voor de kleding van hun kinderen voor de eerste communie.