VVV kiest voor mooi verliezen tegen Ajax

AMSTERDAM, 4 OKT. Winnen is niet voldoende voor Ajax. Het elftal moet iedere week mooi spelen en veel doelpunten maken. Met minder nemen fans, critici en ook de trainers geen genoegen meer. Maar de Amsterdammers hebben voor schoonheid en treffers de hulp van de tegenstander nodig. Een ineenstortend Hajduk Split of een vrolijk VVV.

De kampioen van de eerste divisie uit Venlo speelde gisteren in Amsterdam met drie spitsen en stelde slechts één verdediger tegenover elke Amsterdamse aanvaller. Het had weer 6-0 voor Ajax moeten zijn, het bleef bij 2-0.

Ajax-trainer Van Gaal miste de doelpunten, maar was tevreden. Volop leuke momenten, stelde hij vast. Hij boog zich na afloop opzij naar zijn collega, Frans Körver, van VVV. Van Gaal stak zijn hand uit en opende zijn hart. “Bedankt. Het was een spectaculaire wedstrijd.” Körver straalde, want hij en VVV hadden Het Nederlandse Voetbal een dienst bewezen door de juiste keuze te maken tussen mooi en lelijk verliezen. Hij hield vol dat het voor hem en zijn elftal de bedoeling was gelijk te spelen. “We hebben geprobeerd met pijl en boog Ajax neer te halen.”

Ajax begon traag in de stromende regen. Alleen Litmanen sleurde van links naar rechts. De spectaculaire momenten bestonden in de eerste helft uit een kogel van Van der Brom op de paal en een paar knappe versnellingen van Overmars. Tien minuten voor rust vond Rijkaard de eerste opening. Hij kopte de bal na een hoekschop van tegen de paal. De bal schoot over de doellijn, door de benen van doelman Smits, via de linkerpaal in het doel. Na de pauze maakte Litmanen zijn wekelijkse treffer.

VVV was nauwelijks in balbezit. De counter ontbeert de snelheid van de vertrokken Babangida. Van Gaal verving een kwartier voor tijd Rijkaard en Litmanen - “omdat ze een doelpunt hadden gemaakt” - door Van Vossen en Seedorf. Davids moest vlak voor tijd uitvallen met een verrekte spier in zijn lies. Ronald de Boer speelde niet omdat er sinds woensdag vocht in zijn knie zit.