VS en Europa blijven achter Jeltsin staan

WASHINGTON/LUXEMBURG, 4 OKT. Het Westen steunt de Russische president Jeltsin in diens pogen af te rekenen met zijn politieke tegenstanders. De Amerikaanse president Clinton verklaarde: “Ik ben er nog steeds van overtuigd dat de Verenigde Staten steun moeten geven aan president Jeltsin en aan het proces om vrije en eerlijke verkiezingen tot stand te brengen.”

Ook de Europese ministers van buitenlandse zaken, in Luxemburg bijeen, schaarden zich vanmorgen achter Jeltsin, zolang hij het proces van hervormingen in Rusland voortzet. “Het is nu meer dan ooit nodig dat het democratiseringsproces voortgaat en dat moet bereikt worden door vrije verkiezingen”, aldus een vanmorgen in Luxemburg uitgegeven verklaring van de ministers. “ De ministers betreuren het verlies van mensenlevens waarvoor de antidemocratische krachten in Rusland een zware verantwoordelijkheid dragen, omdat zij opzettelijk geweld hebben geprovoceerd in het parlement.”

De Nederlandse minister Kooijmans zei dat de raad het sluiten van de partnerschapsovereenkomst met Rusland wil versnellen. “De overeenkomst moet voor het einde van dit jaar tot stand zijn gekomen”, aldus de minister. Hij omschreef de opstand in Rusland als “het beentje lichten van de wettig gekozen president, en dat kan natuurlijk niet”.

De Duitse minister van buitenlandse zaken, Klaus Kinkel, zei vanmorgen dat Jeltsin zo lang mogelijk had geprobeerd om de zaak gewelddloos af te wikkelen. Hij steunde Jeltsin op diens weg naar hervormingen. Secretaris-generaal Manfred Wörner van de NAVO zei voor de Duitse televisie dat veel afhangt van de inzet van het leger. In Japan wordt er rekening mee gehouden dat Jeltsins bezoek volgende week wordt afgezegd.