Voorzitter: SGP moet principes handhaven

GOUDA, 4 OKT. De SGP moet principieel achter haar beginselen blijven staan, ook al brengt dat de partij in aanraking met het strafrecht. Dat zei de waarnemend voorzitter van de SGP, ds. D.J. Budding, afgelopen zaterdag in Gouda op een jubileum-congres van de partij gewijd aan "theocratie'.

Letterlijk zei Budding: “Het is niet alleen de vrouw die ons wettelijk strafbaar kan maken. Dat is maar een randverschijnsel.”

Uit de aan de Bijbel ontleende beginselen van de orthodox-gereformeerde partij vloeit voort dat bijvoorbeeld ook homoseksualiteit wordt veroordeeld en dat andere religies niet worden geduld. Het beginselprogramma stelt: “Dientengevolge behoren ongeloofspropaganda, valse religies en anti-christelijke ideologieën door de overheid uit het openbare leven te worden geweerd.” Geheel in lijn daarmee schreef fractievoorzitter Van der Vlies eerder dit jaar in een partijorgaan dat “nesteling van andere godsdiensten en culturen in onze samenleving door middel van overheidshandelen (erkenningen, subsidies enz.)” kan rekenen op “ons principieel verzet”.

Budding riep zaterdag op vast te houden aan de principes: “Wij zijn geneigd tot het compromis: niet te cru, niet te hard, ze mochten eens boos worden. Laat ze maar boos worden! Het kan niet anders: de Heere regeert.”

Vorige week dinsdag trad partijvoorzitter ds. W.Chr. Hovius af nadat een vergadering van kiesverenigingen van de SGP drie dagen eerder in Putten besloten had vrouwen voortaan te weren uit de partij. Afgelopen zaterdag volgde ook de secretaris van de SGP, C.G. Boender, die vorige week al te kennen had gegeven grote moeite te hebben met het partijbesluit. Boender meent dat de consequentie van de partij-uitspraak, dat vrouwen “geen regeerambt toekomt”, is dat koningin Beatrix plaats zou moeten maken voor kroonprins Willem Alexander.

Afgelopen donderdag gaf het OM in Den Haag de rijksrecherche opdracht een onderzoek te verrichten naar het mogelijk strafbare karakter van het partijbesluit. Over enige weken wordt duidelijk of Justitie vervolging instelt tegen de partij.