Veel doden bij grote VN-actie in Mogadishu

MOGADISHU, 4 OKT. Ten minste vijf Amerikaanse militairen zijn gisteren in de Somalische hoofdstad Mogadishu gedood bij een grote aanval van de Verenigde Naties op de militie van de gezochte krijgsheer Aideed.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van defensie meegedeeld. Over het aantal Somalische doden is geen mededeling gedaan; hulpverleners schatten het aantal echter op ten minste driehonderd. In de ziekenhuizen in Mogadishu heeft het Rode Kruis vandaag ongeveer vijfhonderd Somalische gewonden geteld. De VN-operatie eindigde vanochtend vroeg, maar later werden opnieuw schoten gehoord.

Volgens het Pentagon zijn in de loop van de operatie twee Amerikaanse helikopters neergeschoten. De gewonde piloot van een daarvan is door aanhangers van Aideed gegijzeld. Op een markt in Mogadishu omringden honderden Somaliërs vanmorgen het naakte lichaam van een blanke, volgens hen een van de omgekomen Amerikanen. De VN zeggen tijdens de operatie 24 Somaliërs te hebben gearresteerd, onder wie enkele belangrijke medewerkers van Aideed. Drie van de arrestanten zijn aan hun verwondingen bezweken.

President Clinton sprak na het bericht over de dood van de Amerikanen zijn deelneming uit met hun familieleden en vrienden, maar liet er geen twijfel over bestaan dat de Amerikanen de operatie in Somalië zullen voortzetten. De Amerikaanse regering staat onder toenemende druk van het Congres om haar troepen snel terug te trekken uit het land. Minister van defensie Les Aspin sprak gisteren geruchten tegen als zouden de Verenigde Staten dit op korte termijn van plan zijn.

Voor de VN-operatie gistermiddag rond half vier begon hadden al verscheidene confrontaties tussen VN-troepen en Somalische strijders plaats. Een van afstand tot ontploffing gebrachte mijn doodde een Somalische VN-tolk die met drie Amerikaanse mariniers in een legervoertuig reed. De mariniers werden licht gewond. Zij werden na de explosie beschoten, maar konden worden gered door een helikopter. In het zuiden van Somalië werd bij de havenstad Kismayo een Belgische onderofficier van de VN door Somaliërs doodgeschoten in een vuurgevecht. (Reuter, AFP, AP)