Terugkeren vraagt om veel theater

Het werd het feest van de verloren zoon. De Amsterdamse burgemeester Ed. van Thijn verleek zaterdag de terugkeer van staatssecretaris Hans Simons naar Rotterdam met de terugkeer van Frank Rijkaard naar Ajax.

PvdA-voorzitter Felix Rottenberg jubelde over het "dreamteam' van Hans (Simons) en Hans (Kombrink). En Simons zelf liep, alsof hij net terug was van een verre reis, druk handenschuddend door het muziekcentrum van Eindhoven waar de PvdA, toevallig, een festival over het lokaal bestuur hield.

De momenten waarop een landelijk politicus overstapt naar het lokaal bestuur zijn altijd hachelijke. Het verliezers-effect ligt op de loer, zeker als de wethouder in spe dit ambt eerder heeft uitgeoefend. Een maximum aan theater, loftuitingen van medestanders en bezweringen dat het lokaal bestuur niets minder is dan het landelijke, moet het addertje alsnog onschadelijk maken.

“Sommige mensen vonden het eigenaardig dat ik wethouder werd. Dat was toch lager dan staatssecretaris. Onzin. Maar zo zien een heleboel mensen dat nu eenmaal”, zei Jan Schaefer al in 1983. Vijf jaar eerder was deze oud-staatssecretaris uit het kabinet-Den Uyl met veel vertoon ("Schaefer Komt') de hoofdstad binnengetrokken om de lijst van de hoofdstedelijke PvdA-afdeling aan te voeren. Gemakkelijk kreeg Schaefer het niet. De bureaucratie van het gemeentelijk apparaat was logger dan hij dacht. Krakersrellen leidden de aandacht af van het volkshuisvestingsoffensief in "Schaefer City'. “Ik denk dat ik het een stuk gemakkelijker, rustiger en gerieflijker had gehad als ik in de Tweede Kamer was gebleven”, zei Schaefer tegen De Tijd. “Dit is een helse job.”

De geschiedenis herhaalt zich nooit precies. Simons zal bij zijn avontuur niet zo snel voor verrassingen komen te staan. Daarvoor kent hij het gemeentelijke apparaat van Rotterdam te goed uit zijn vorige tijd als wethouder. Het is meer de poging tot herhaling die Simons bedreigt. Zal de Rotterdamse PvdA-fractie die misnoegd reageerde op de overval van de landelijke politiek hem een nieuwe glansrol gunnen in het stadhuis aan de Coolsingel? Succes is lastig te kopiëren, reden waarom inbrekers zelden naar dezelfde plek terugkeren.

    • A.I. Kees Versteegh