Tapijt legt het af tegen plavuizen en parket

BILTHOVEN, 4 OKT. Nederlanders krijgen genoeg van tapijt. De vloerbedekking die jarenlang het gezicht van de Nederlandse huiskamers bepaalde, wordt meer en meer verdrongen door parket en stenen tegels. Dit blijkt uit een onderzoek van de Centrale bond van Woninginrichters (CbW) onder 732 huishoudens.

Zestig procent van alle huishoudens heeft nog tapijt liggen, maar dit beslaat slechts 45 procent van de totale Nederlandse kameroppervlakte. Dat percentage zal volgens de voorspellingen van de CbW de komende jaren flink dalen. Hoe sterk die daling is, wil de bond niet zomaar bekend maken. Het rapport dat de complete toekomst van de Nederlandse vloerbedekking onthult, kost duizend gulden.

Wel maakte de bond bekend dat het woongebied van grote invloed is op de keuze van de vloerbedekking. In het zuiden zijn vooral tegels populair. Inwoners van de noordelijke provincies houden juist meer van synthetisch tapijt, parket en laminaat. Wollen tapijten en vinyl doen het vooral goed in de grote steden.

Ook blijkt er een verband te zijn tussen tapijtvoorkeur en krantkeuze. Lezers van de Telegraaf hebben een meer dan gemiddelde voorkeur voor tegels in de woonkamer. Bij de Volkskrant-lezers zijn de vurenhouten planken populair en Algemeen Dagblad-lezers willen veelal tapijt. De NRC Handelsblad-abonnee leest zijn krant daarentegen het liefst op een parketvloer.

Tapijthandelaren noemen de conclusies uit het onderzoek "oud nieuws'. Toch zien zij de toekomst niet zo somber in, aldus directeur J.C. Holst van een tapijt- en vloerbedekkinghandel in Amsterdam: “Veel mensen kiezen toch voor een warme aankleding. Vooral in de slaapkamer zal het tapijt altijd populair blijven. Als de Nederlander uit bed stapt, wil hij toch iets zachts onder zijn voeten voelen.”