Slechtste competitiestart van PSV in dertien jaar

EINDHOVEN, 4 OKT. Al na acht competitiewedstrijden heeft PSV de strijd om de landstitel opgegeven. Zaterdagavond verloren de Eindhovenaren hun vijfde punt van dit seizoen door thuis met 1-1 gelijk te spelen tegen RKC. De club van Aad de Mos prijkt op de ranglijst na dit weekend op een vijfde plaats: de slechtste competitiestart in dertien jaar.

Na de uitschakeling in het Uefacup-toernooi tegen Karlsruher SC slaagde de Eindhovense club er ook niet te winnen in van het laaggeklasseerde RKC. Toch is van paniek in de Philipsstad nog geen sprake? Had De Mos al niet gewaarschuwd dat van deze selectie geen wonderen verwacht konden worden. Werd de ploeg niet door blessures geplaagd? Ook tegen RKC ontbraken weer de smaakmakers als Popescu, Meijer, Lamptey en Van Tiggelen.

PSV is niet van plan om in te grijpen dit seizoen. “Voor tussentijdse aankopen is geen ruimte”, zei manager Ploegsma na de remise van zaterdag. “We zullen het met deze spelers moeten doen. Als iedereen straks genezen is, krijgen we meer mogelijkheden. Het komt wel goed.”

Erwin Koeman houdt de ploeg voorlopig overeind. De libero moest zaterdag de verdediging dichthouden, de opbouw regelen en nota bene ook de gelijkmaker verzorgen. Hij deed dat in de 71e minuut met een fraai schot van afstand. Na elf minuten al was RKC op voorsprong gekomen. Brands schoot een strafschop achter Van Breukelen.

PSV heeft meer problemen dan gebrek aan creativiteit en schotvaardigheid. “In de beginfase van alle thuiswedstrijden geven we veel te veel kansen weg”, zei De Mos. “Maar er is geen sprake van onwil. Over de inzet ben ik tevreden. Alleen het voetbal had ik graag anders gezien. ”