Servische concessies aan moslims ingetrokken

SARAJEVO, 4 OKT. De Bosnische crisis is het afgelopen weekeinde aanzienlijk gecompliceerd door het besluit van de Bosnische Serviërs om alle concessies die ze tijdens het vredesoverleg aan de moslims hebben gedaan in te trekken, en door de in ernst toenemende confrontatie tussen moslims onderling in Bihac.

Het parlement van de Bosnische Serviërs kwam zaterdag in Banja Luka bijeen om zich te beraden over de weigering van het Bosnische (moslim-)parlement om het vredesplan van de internationale bemiddelaars Owen en Stoltenberg pas te accepteren als er verdere territoriale concessies zouden worden gedaan, met name door de Bosnische Serviërs.

Die beslissing van het Bosnische parlement bracht dat van de Bosnische Serviërs er zaterdag toe, twee belangrijke concessies aan de moslims in te trekken. De moslims krijgen niet langer toegang tot de Sava en ze krijgen evenmin de controle over het hun toegestane deel van de strategisch belangrijke stad Brcko in het noordoosten van Bosnië.

Volgens de leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, betekent dit niet dat de Bosnische Serviërs de onderhandelingstafel de rug toekeren; net als eerder de Bosnische minister van buitenlandse zaken, Silajdzic, zei hij dat het overleg moet doorgaan.

In Bihac, de moslim-enclave in het noordwesten van Bosnië, is het conflict tussen de plaatselijke leider van de moslims, Fikret Abdic, en troepen die loyaal zijn aan de Bosnische president, Izetbegovic, dit weekeinde geïntensiveerd. Het eigen parlement van Bihac riep vorige week de autonomie van het gebied binnen Bosnië uit, een stap die fel werd veroordeeld door Izetbegovic en de leiding van de moslim-partij; Abdic werd uit het collectieve staatspresidium van Bosnië gezet en troepen, loyaal aan Izetbegovic, deden eind vorige week al pogingen strategische punten in de enclave te bezetten.

Zulke pogingen leidden gisteren tot geweld. Volgens radio-Sarajevo viel een onbekend aantal doden en gewonden tijdens gevechten tussen militairen en Abdic-gezinde burgers. De Kroatische radio meldde dat een politieman, loyaal aan de in Bihac zeer populaire Abdic, om het leven kwam en twee anderen gewond raakten toen gewapende soldaten in Velika Kladusa een plaatselijk radiostation bestormden. In de dorpen Skokvi en Pecigrad, gelegen tussen Velika Kladusa en Bihac, kwam het eveneens tot gevechten tussen burgers en troepen die loyaal zijn aan Izetbegovic. In de regio Bihac, zo meldde de Kroatische radio, waren 170 burgers, vooral vrouwen en kinderen, door soldaten gevangengenomen.

Izetbegovic veroordeelde zaterdag de uitroeping van de autonomie door Abdic en bestempelde zijn rivaal als een “verrader” en een “tribale chef”. Volgens de president en moslim-leider tracht Abdic een staat binnen de staat te vormen. Hij onthulde dat Abdic in mei vorig jaar, toen Izetbegovic even door de Bosnische Serviërs werd gearresteerd, een poging heeft ondernomen om de macht in Bosnië in handen te nemen, in plaats van zich in te spannen om de president vrij te krijgen. (Reuter, AP, AFP)