Rusland kort; Opstand werk van gemêleerd gezelschap

MOSKOU, 4 OKT. De opstand van Moskou, die gisteren is uitgelopen op het hevigste straatgeweld in de Russische hoofdstad sinds de revolutie van 1917, was het werk van een hoogst gemêleerd gezelschap mensen, die met elkaar weinig méér gemeen hadden dan hun afkeer van president Boris Jeltsin en hun vastbeslotenheid tot het uiterste te gaan in hun poging hem af te zetten.

De kern van het verzet tegen Jeltsin bestaat uit een coalitie van bruin en rood: aan de ene kant zijn er de extremistische communisten die niets liever willen dan het Sovjet-systeem in ere herstellen, aan de andere kant zijn er de extreme nationalisten die het uiteenvallen van de Sovjet-Unie betreuren en een Groot-Russisch rijk willen herstellen dat alle weggelopen Sovjet-republieken moet omvatten. Voor de eersten is Boris Jeltsin de man die het communisme ten grave heeft gedraven, voor de laatsten is hij de man die de Sovjet-Unie heeft ontmanteld. Voor beide groepen is Aleksandr Roetskoj een in alle opzichten acceptabele kandidaat voor het Russische presidentschap. Roetskoj heeft de afgelopen weken herhaaldelijk opgeroepen tot het herstel van het Sovjet-systeem en de Sovjet-Unie.