RTL5: voor vitale ouderen en hoogopgeleide jongeren

De redenering van de bedenkers van RTL5 is even simpel als doeltreffend: er was ooit een elite van goed opgeleide jongeren met linkse sympathieën.

Deze bevoorrechten lazen Vrij Nederland en waren lid van de VPRO. Inmiddels hebben de kinderen van deze generatie van '60 de school of studie alweer bijna verlaten. De anti-autoritair opgevoede jongeren van nu zijn niet zozeer geneigd om zich tegen hun ouders te verzetten. Sterker nog, vaak houden ze van dezelfde kleding en muziek, lezen dezelfde kranten en kijken naar dezelfde tv-programma's. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze generatie niet - zoals hun ouders destijds - geneigd is de deur van het ouderlijk huis al op jeugdige leeftijd met een finale klap achter zich te sluiten.

Het is een brave generatie, blijkt uit onderzoeken, uit op aanpassing aan de maatschappelijke realiteit èn op geldelijk gewin. Een koopkrachtige generatie ook - en voorzover nog studerend de categorie "A/B'-consumenten (hoge opleiding en dito inkomen) van morgen. Hun ouders pogen ondertussen de vitaliteit zo lang mogelijk vast te houden. Ze zijn veertig of vijftig jaar jong en willen nog wat. In Knarse knarren typeerden Van Kooten en De Bie doeltreffend de leden van deze "Forever young-generatie', zoals HP/De Tijd die bestempelde: genoeg in kas om zich de attributen te verschaffen, behorend bij het leeftijdsloze, dynamische en viriele van de eigentijdse mens. In deze samensmelting van weldenkende generaties vond RTL5 het gat in de markt, dat de VPRO links liet liggen.

Oud-VPRO-coryfeeën als Ischa Meijer en Jan Lenferink, oud-NOS-medewerkers Henk Terlingen en Ton Elias op één zender met ex-Vrij Nederland-redacteuren Frits Barend en Henk van Dorp, allemaal in dienst van Ruud Hendriks (ex-Veronica) of Joop van den Ende (ex-alles): wie had dat tien jaar geleden durven voorspellen? Terlingen presenteerde gisteren samen met Loretta Schrijver het eerste eigen reguliere programma Week 39/Week 40 van de eerste Nederlandse "doelgroepenzender'. Door het programma tegelijkertijd met Krasse Knarren uit te zenden is RTL5 nadrukkelijk de strijd om de brede kijkersschare met Van Kooten en De Bie aangegaan. Wie, zoals ik, beide programma's wilde zien, moest de video in stelling brengen.

Week 39/Week 40 is een "mix van sport en nieuws' - hetgeen, zo bleek gisteravond, ongeveer alles kon inhouden: live-gespekken met Moskou, een reportage over boeren die steen en been klagen, een bezoek aan Greg Lemond, een column van Felix Kaplan, Ton Elias bekroont het politieke "warhoofd van de week' en een reportage - het kon haast niet symbolischer - over het einde van het VPRO-radioprogramma Het Gebouw. Het was allemaal van een niet-onprettige rommeligheid; een dwarsig radioprogramma met plaatjes.

Of zou Week 39/Week 40 me zo zijn meegevallen omdat het openingsprogramma Saturdaynight Five het gruwelijkste deed vermoeden? Een stoet van bekendheden uit de pulppers trok langs het scherm, gelardeerd met een onbegrijpelijk spelletje; hiermee meende RTL5 toch niet de belangstelling van de beoogde doelgroep te wekken? Maar de deftige voornemens van de zender hadden me op het verkeerde been gezet: de kwis was geen kwis maar een parodie op een kwis. En Miep Brons, Joop Braakhekke en Patty Brard zijn tegenwoordig juist leuk, zoals Herman Emmink, Jacques Herb en de Zangeres zonder Naam die camp-status al eerder bereikten. Dat had ik allemaal al in Vrij Nederland kunnen lezen! De cirkel was rond.

    • Tom Rooduijn