Raymond Ceulemans (56) demonstreerde gisteren in ...

Raymond Ceulemans (56) demonstreerde gisteren in Oosterhout nog eens zijn ongeëvenaarde wedstrijdmentaliteit door in de finale van de wereldbekerwedstrijd driebanden tegen Torbjörn Blomdahl terug te komen na een verloren stand. De 30-jarige Zweed won alsnog, zoals hij sinds 1985 wel vaker wint van de voordien schier onverslaanbare Ceulemans.

Sinds zijn profavontuur, zeven jaar geleden, in het driebanden legt Ceulemans zich alleen nog toe op zijn favoriete spelsoort. Hij won als beroepsspeler drie wereldbekers. Sinds 1963 won hij tot nu toe 137 nationale en internationale titels. Zelf zegt de immer sportieve 136 maal kampioen te zijn. Bij een Belgisch kadertoernooi in 1971 droeg Ceulemans zijn titel op aan zijn landgenoot Marcel van Dijck die na zijn toernooideelname verongelukte.

Een paar jaar na zijn honderdste kampioenschap opende de zoon van een kastelein in Mechelen zelf een biljart-uitspanning, Mister Honderd genaamd. Zijn zoon Koen bediende er de tap, zoals zijn andere zoon Kurt in pa's geboorteplaats Lier een ander biljartpaleis runt. Beide zoons wonnen in 1991 een Belgische titel, Raymond was datzelfde jaar de sterkste professional. Zelf leerde hij het vak van René Vingerhoed, oefenend in het café van zijn vader.

Afgelopen voorjaar kreeg Ceulemans een rugblessure. Zijn dokter adviseerde de kleine man die meer dan honderd kilo woog om twintig kilo af te vallen. Hij haalde dat aantal bijna en kan volgens zijn geneesheer nog zeker vijftien jaar mee op het hoogste niveau.

    • Jaap Bloembergen