Paus wil via nieuwe encycliek kerkelijk gezag versterken

ROME, 4 OKT. In een nieuwe encycliek, die hij zelf een van de belangrijkste tijdens zijn pausschap heeft genoemd, zegt paus Johannes Paulus dat morele waarden nooit kunnen worden gerelativeerd en dat gelovigen de officiële kerkelijke leer hierin moeten volgen.

De encycliek is een poging het leergezag van paus en bisschoppen te versterken en bevat expliciete kritiek op theologen die veel ruimte laten aan de individuele verantwoordelijkheid. De paus heeft vaak gezegd dat het verkeerd is gelovigen de vrijheid te laten op basis van hun geweten morele besluiten te nemen. Katholieke theologen hebben “de zware plicht de gelovigen te trainen” in morele waarden, schrijft hij.

De pauselijke brief, getiteld Veritatis Splendor (de schittering van de waarheid), zal morgen worden gepubliceerd. Via de New York Times, die schreef een exemplaar van de officiële Engelse tekst te hebben gekregen, is de inhoud ervan gisteren al uitgelekt.

De encycliek is vooral bestemd voor de bisschoppen. De paus zegt dat zij ervoor moeten zorgen dat gelovigen worden beschermd tegen iedere doctrine die ingaat tegen de officiële leer van de katholieke kerk.

Hij suggereert dat bisschoppen theologen die uit de pas lopen, moeten schorsen. Ook zouden zij het scholen, universiteiten, ziekenhuizen en sociale instellingen moeten verbieden zich katholiek te noemen als zij niet werken in overeenstemming met de leerstellingen van de paus.

    • Marc Leijendekker