Leger Israel verscherpt jacht op Palestijnen

JERUZALEM, 4 OKT. Onder scherp protest van de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO) heeft het Israelische leger het afgelopen weekeinde zijn jacht op gezochte Palestijnse activisten geïntensiveerd.

Daarbij werden zaterdag in de Gazastrook twee aanhangers van het moslim-fundamentalistische Hamas gedood en voor het eerst sinds het akkoord tussen Israel en de PLO ook weer woningen van Palestijnen opgeblazen. Vanmorgen blies een gezocht Hamas-lid zichzelf op bij een zelfmoordaanslag op een bus nabij Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever. Drieëntwintig inzittenden van de bus liepen verwondingen op.

Premier Yitzhak Rabin zei gisteren dat het Israelische leger met name jaagt op militante Palestijnen die erop uit zijn het Israelisch-Palestijnse akkoord met geweld te dwarsbomen. PLO-functionarissen, onder wie Yasser Arafat, protesteren met kracht tegen het legeroptreden, dat vorige week al resulteerde in de arrestatie van een leider van een commando-eenheid van Arafats guerrillabeweging Al-Fatah, die bijna dertig moorden op zijn geweten zou hebben. Volgens de PLO vergiftigt de activiteit van het leger de atmosfeer voor vrede, en vormt ze een flagrante schending van letter en geest van het op 13 september getekende autonomie-akkoord.

Maar Rabin zei tijdens een bezoek aan Hebron op de Westelijke Jordaanoever dat “de PLO het recht heeft te protesteren en wij de plicht hebben te handelen”. “Ik heb de veiligheidsdiensten opdracht gegeven op te treden tegen alle terroristen, met prioriteit voor diegenen die vandaag de dag de terreur voortzetten of van plan zijn de terreur voor te zetten”, zei hij. Minister van buitenlandse zaken Shimon Peres, in New York voor de zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, voegde daaraan toe dat Israel ook niet had beloofd de jacht op activisten stop te zetten. “Integendeel, er was overeenstemming dat de PLO ook tegen de terroristen zou optreden. Er zijn geen geheime akkoorden”, aldus Peres.

In het kader van de Israelische actie van zaterdag werden zeker 13 Palestijnse woningen met raketten verwoest of beschadigd, nadat ze door de bewoners waren ontruimd. De twee Hamas-activisten vonden volgens Palestijnse bronnen de dood toen militairen een granaat gooiden in de bunker waar ze zich hadden verborgen. Het leger op zijn beurt meldde geweren, munitie en granaten te hebben geconfisqueerd.

In Gaza heerste gisteren een moedeloze sfeer. “Is dit de vrede die Rabin wil”, vroeg een bewoonster van een van de beschadigde woningen zich af. “Is dit het begin van vrede? Waar is Arafat, die Rabin de hand schudde?” Honderden mensen hadden zich bij haar huis verzameld, van wie velen huilden. “Ik heb er spijt van dat ik heb feest gevierd voor de vrede”, zei een man, en de menigte begon te scanderen: “Geen vrede en geen overgave aan Israel”. (Reuter, AFP, AP)