Krasse knarren

Kees van Kooten en Wim de Bie komen in hun nieuwe programma Krasse knarren niet meer voor. Gisteravond plaatsten ze eerst zelf nog even een kanttekening bij de fake-ironie van RTL5, maar daarna was meteen het woord aan Rik Dubois en Phons van der Kuil - en het is, zo te zien, de bedoeling dat die twee voortaan het heft in handen houden.

Dat is even wennen, na vijf seizoenen Keek op de week waarin Van Kooten en De Bie zelf de centrale personages waren. Net als het nieuwe uitzendtijdstip: niet meer na het journaal, maar om 20.51 uur, één keer in de veertien dagen. Probeer dat maar eens te onthouden.

Aan de heren Dubois en Van der Kuil zal het overigens niet liggen. Dubois is, met achterovergekamd haar en fronsrimpel tussen zijn wenkbrauwen, het perfect neergezette prototype van de ex-marinier en ex-reclamebureaudirecteur, roker en whiskydrinker, die op zijn 52ste de schaapjes op het droge heeft, maar nog graag gewichtig doet met zijn know how en zijn marketing-jargon. De positie van de bijna kaalgeschoren Van der Kuil, weggesaneerd jongerenwerker, is na één uitzending minder duidelijk. Hoewel ook hij hoogst herkenbaar is, kost het me vooralsnog moeite te geloven dat zo'n uit de zachte sector afkomstige man zo aan de lippen van een Dubois zou hangen. Maar hij krijgt ongetwijfeld nog voldoende ruimte zich nader te profileren, al was het maar als biseksueel. (Opmerkelijk hoe De Bie nu een spelletje durft te spelen met de flauwe bijnaam Wim de Bieseksueel die hem jarenlang heeft achtervolgd.) Ook van de interactie tussen die twee is nog heel wat te verwachten. Het zou me niet verbazen als er een moment komt waarop Van Kooten en De Bie bemiddelend tussenbeide moeten komen.

Intussen was daar meteen ook weer de santenkraam aan andere trefzekere typeringen, zoals de Janneke Brinkman-achtige aquarelliste van Van Kooten en de quasi-redelijke Bolkestein van De Bie, compleet met betogend rechterhandje. De traditie wil dat een nieuw seizoen van het duo altijd enigszins stroef op gang komt; wat mij betreft zat de gang er gisteravond al meteen goed in. Hun nieuwe uitgangspositie schept veelbelovende mogelijkheden.

    • Henk van Gelder