Herstel markten

ROTTERDAM, 4 OKT. Na een aanvankelijk bezorgde reactie op de valuta- en oliemarkten op de gewapende strijd rondom het Witte Huis in Moskou, gepaard gaande met een stijging van de olieprijs en van de dollarnotering, herstelden de markten zich later op de ochtend in de verwachting dat president Jeltsin zijn macht en gezag handhaaft. Ongerustheid over een mogelijke vermindering van de Russische olie-export deed de notering voor Noordzee-olie ("Brent') vanochtend 14 dollarcent stijgen, tot 17,44 dollar per vat van 159 liter.

Vrijdagavond was de slotnotering op de Londense termijnmarkt 17,30 dollar per vat. Tegen het middaguur was de prijs alweer gedaald tot 17,34 dollar. Rusland is een belangrijke olieproducent, maar de huidige export van 2 miljoen vaten per dag op een ruim voorziene markt is van relatief gering belang, te vergelijken met die van een gemiddeld OPEC-land.

De Amerikaanse dollar opende vanochtend op de Europese valutamarkten op een iets hoger niveau, omdat beleggers in crisissituaties vaak hun heil zoeken in de dollar. De koersstijging bleef beperkt tot 1,8370 gulden, een kwart cent meer dan de slotkoers van vrijdag. In Moskou daalde de notering van de roebel zeer licht, van 1.168 tegenover de dollar tegen 1.166 afgelopen vrijdag.

De Europese aandelenmarkten reageerden met hogere aandelenkoersen.