Hans Goedkoop schrijft biografie R. Rubinstein

AMSTERDAM, 4 OKT. De historicus Hans Goedkoop schrijft de biografie van de schrijfster Renate Rubinstein.

De erven van de in 1990 overleden schrijfster hebben hem alle medewerking toegezegd. Goedkoop krijgt daardoor toegang tot de literaire nalatenschap, waarin zich vele brieven, manuscripten en dagboeken bevinden. De biografie zal op de markt worden gebracht door Meulenhoff, de uitgeefster van Renate Rubinstein.

Goedkoop is de derde die aan de biografie van Renate Rubinstein begint. Bij uitgeverij Jan Mets verscheen al een mini-biografie van de hand van Paul Daamen. Daarnaast kondigde uitgeverij Nijgh & Van Ditmar vorig jaar aan dat de historica Ileen Montijn aan een biografie was begonnen. In tegenstelling tot Goedkoop kreeg zij echter geen enkele medewerking van de erven. Montijn: “Men vond het nog te vroeg voor een dergelijke biografie.” Het privé-archief van de schrijfster bleef voor haar gesloten en na enkele maanden research moest zij haar opdracht teruggeven.

Ileen Montijn zoekt de oorzaak voor haar afhaken bij uitgeverij Meulenhoff. “Het is een touwtrekken geweest tussen twee uitgeverijen en Meulenhoff heeft gewonnen. Ze hebben zich daar eerst lang in nevelen gehuld en toen botweg gezegd: wij willen een eigen biografie. Op dat moment stond ik met lege handen.”

Haar uitgever Joost Nijsen vindt het jammer dat het zo is gelopen. Hij heeft Montijn nog aangeraden dan maar een ongeautoriseerde biografie te schrijven, maar daar had zij geen zin in. “Ik wilde niet concurreren met iemand die bij voorbaat alle medewerking kreeg.”