Hans de bestuurder en Hans de vechter

Bovendien wordt er in Rotterdam rekening mee gehouden dat Hans 2 - ex-staatssecretaris van financiën en ex-Kamerlid Kombrink - Hans 1 zal gaan overvleugelen. Simons mocht dan als voorwaarde voor zijn komst naar Rotterdam hebben gesteld dat zijn voetbalmaatje bij NDC-'86 ook op de Rotterdamse lijst zou worden opgesteld, een garantie voor soepele één-tweetjes is dat niet. "We're one, but we're not the same' om met de Ierse popgroep U2 te spreken.

In tegenstelling tot de bestuurder Simons is Kombrink een politicus pur sang, anders dan Simons is hij een draufgänger die al op 26-jarige leeftijd actief was aan de interruptiemicrofoon in de Tweede Kamer. De voormalig Nieuw Linkser bekeerde zich al midden jaren tachtig tot het nieuwe realisme en rekende af met de totems van de socialistische inkomenspolitiek zoals de koppeling tussen lonen en uitkeringen.

Wim Kok, die niet al te veel sterke bewindslieden naast zich duldde, gunde hem in 1989 slechts een staatssecretariaat op Europese zaken. Kombrink, die had gerekend op de ministerspost op Financiën, sloeg het aanbod teleurgesteld af. Na een tegenslag in Rotterdam waar in 1990 vrouwen en socialisten-oude stijl zijn komst als wethouder blokkeerden, ging hij in op een aanbod van minister Ter Beek om topambtenaar op Defensie te worden.

Aan politiek inzicht ontbreekt het Kombrink niet. Al in november 1989 deed hij enkele observaties over het pas aangetreden kabinet die inmiddels gemeengoed zijn geworden. Van "Lubbers III' verwachtte hij weinig elan. Bovendien kritiseerde hij de beslissing van Kok om het partijleiderschap, vice-premierschap en ministerschap te combineren. Eén van de drie zou daar het slachtoffer van worden, voorspelde hij. Toen duidden zulke uitspraken nog op kinnesinne, inmiddels lijkt het wijsheid.

Kombrink toonde afgelopen vrijdag, toen hij en Simons zich als trotse Rotterdammers in de Afrikaanderwijk presenteerden, zijn oude vechtlust niet verloren te hebben. Hij kritiseerde de stijl van burgemeester Peper. En over het verschil in landelijke bekendheid tussen hem en Simons, zei hij: “Dat kan snel veranderen.” (K.V.)

    • A.I. Kees Versteegh