Gamsachoerdia bedreigt Tbilisi

TBILISI, 4 OKT. Aanhangers van de Georgische oud-president Zviad Gamsachoerdia, die afgelopen zaterdag de havenstad Poti aan de Zwarte Zee innamen, beginnen een bedreiging te vormen voor de hoofdstad Tbilisi. Dat meldt de Georgische radio. De opstandige eenheden veroverden dit weekeinde de plaatsen Khoni en Vani, die in de directe omgeving van Kutaisi in Centraal-Georgië liggen. Kutaisi, de tweede stad van het land, is nog in handen van het Georgische regeringsleger. Volgens een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken in Tbilisi zouden Georgische regeringstroepen de stad Khoni inmiddels op de rebellen heroverd hebben.

De vrees in de hoofdstad Tbilisi is dat de troepen van Gamsachoerdia verder zullen trekken naar Samtredia, een knooppunt in het spoorwegnet van Georgië, waardoor ze de aanvoerlijn tussen Tbilisi en alle havens aan de Zwarte Zee zouden kunnen afsluiten. Volgens het persbureau ITAR-TASS, dat een plaatselijke functionaris in Samtredia citeerde, zouden zich in het gebied onvoldoende regeringseenheden bevinden om een eventuele opmars van Gamsachoerdia tegen te houden.

Gamsachoerdia keerde veertien dagen geleden uit ballingschap terug naar Georgië op het moment dat president Edoeard Sjevardnadze een uiterste poging deed de opstandelingen in de provincie Abchazië buiten de hoofdstad Soechoemi te houden. De nederlaag van het Georgische regeringsleger heeft tot een enorme stroom vluchtelingen geleid en tot grote demoralisering in het leger. Gamsachoerdia's troepen zou erin geslaagd zijn een deel van de zware bewapening die werd gebruikt door de Abchazische opstandelingen in handen te krijgen. President Sjevardnadze heeft de aanhang van Gamsachoerdia gevraagd geen aanvallen uit te voeren zolang nog vluchtelingen uit Abchazië worden geëvacueerd. “Het is alleen mogelijk deze mensen te redden als we de militaire activiteiten staken”, zo liet de Georgische president weten.

Gamsachoerdia was na de ineenstorting van de Sovjet-Unie de eerste gekozen president van een onafhankelijk Georgië. In januari 1992 werd hij verdreven door een gewapende opstand. Drie maanden later kwam de voormalige Sovjet-minister van buitenlandse zaken Edoeard Sjevardnadze aan de macht. Toen Sjevardnadze zijn handen vol had aan Abchazië maakte Gamsachoerdia van de gelegenheid gebruik om naar zijn land van herkomst, het gebied Mingrelia in het westen van Georgië, terug te keren.

De Russische premier, Tsjernomyrdin, zou hebben aangeboden vredestroepen naar Georgië te sturen om een einde te maken aan de confrontatie tussen de troepen van Gamsachoerdia en het Georgische regeringsleger, maar dat aanbod is door Tbilisi afgeslagen. Eerder stelde Sjevardnadze dat Russische troepen niet alleen de Abchazische opstandelingen, maar ook president Gamsachoerdia hebben gesteund in hun strijd tegen de Georgische regering. Dat is door Rusland steeds ontkend. (Reuter, AP)