Fusie Rabo/Interpolis en AVCB gaat niet door

NAARDEN, 4 OKT. De fusie tussen de grootste coöperatieve verzekeraar van Nederland, Avéro Centraal Beheer Groep (AVCB), en de coöperatieve bank-verzekeraar Rabo/Interpolis gaat niet door. Dit hebben de directievoorzitters van de twee concerns, G.J. Swalef van AVCB en drs. H.H.F. Wijffels, vanochtend in Naarden bekendgemaakt.

Breekpunt in de fusiebesprekingen vormde de wens van Rabo/Interpolis een belang van 51 procent te krijgen in een op te richten gezamenlijke houdstermaatschappij.

Twee jaar is gesproken over de oprichting van een holding waarin beide fusiepartners een gelijk belang zouden krijgen. Volgens AVCB heeft Rabo/Interpolis dit uitgangspunt enige maanden geleden verlaten. Dit weekeinde besloot AVCB dat verder praten over samenwerking geen zin meer had.

Rabo-topman Wijffels zei vanochtend dat het fusieproces is gestrand omdat hij vreesde voor te grote interne concurrentie tussen de drie distributiekanalen (direct writing, bankfilialen en zelfstandige tussenpersonen) waarvan de fusiepartners zich bedienen. Hij noemde als voorbeeld de verkoop van woninghypotheken, wat “een typische bankactiviteit” zou zijn. Na een fusie zou, aldus Wijffels, veel omzet van Rabo/Interpolis weglekken naar AVCB. Alleen met een meerderheid in de te vormen combinatie zou de Rabo hier niet onder lijden.

AVCB-topman Swalef reageerde verrast op die constatering: “Ik dacht dat wij er volledig uitwaren”, zei hij vanochtend. “Maar toen ik hoorde van een meerderheidsbelang van de Rabo voelden wij er niet voor om verder te praten.”

Volgens Swalef is AVCB met een omzet van 6 miljard gulden en een geschatte netto winst van 275 miljoen gulden over dit jaar “sterk genoeg om zelfstandig door te gaan”.

Schaalvergroting in de financiële en verzekeringswereld is aan de orde van de dag. AVCB ontstond in 1990 door fusie van de verzekeraars Avéro en Centraal Beheer en breidt in hoog tempo uit. In 1991 kwam een aantal ziektekostenverzekeraars, waaronder Enzico en Zilveren Kruis, in de groep. Vorig jaar richtte AVCB samen met het Britse Friends' Provident Life, het Deense Topdanmark en het Zweedse Wasa een assurantiecombinatie op (Eureko) die met inkomsten van zo'n 14 miljard gulden tot de twintig grootste verzekeraars van Europa behoort. Vorig jaar liet Swalef weten dat hij in zoveel fusieprocessen tegelijk verwikkeld was, dat het allemaal wel wat veel werd.

Interpolis, mede gespecialiseerd in landbouwverzekeringen, boekte vorig jaar een omzet van 3551 miljoen gulden. De groep behaalde een netto winst van 64miljoen. De combinatie Interpolis-AVCB had, qua premie-inkomen, de op drie na grootste verzekeraar van Nederland opgeleverd, na Nationale-Nederlanden (onderdeel van de ING), Fortis (de combinatie van Amev-VSB en de Belgische AG) en Aegon.