Fauteuil, gratis koffie en hostess als oudedagsvoorziening

TILBURG, 4 OKT. Kilte en ongezelligheid hebben plaats gemaakt voor warmte en comfort, zelfs al is het project nog niet af. Eén helft van de lange noordelijke tribune en de westelijke korte zijde zijn volgende maand pas gereed. Dan zal de chique thuishaven van Willem II nog fraaier zijn. En als daarna de plannen rondom het oude hoofdgebouw werkelijkheid worden, komt er nog een architectonisch hoogstandje bij. De Tilburgse voetbalclub beschikt dan over een vorstelijk verblijf. Een nieuwe naam is nog niet gevonden, maar algemeen directeur Frans van Dommelen heeft een passende suggestie: Het Koning Willem II Stadion.

De supporters kunnen gerust zijn. Voor de nog te realiseren laatste verbouwing is 12,5 miljoen gulden nodig, maar die uitgave gaat in geen geval ten koste van de kwaliteit in het veld. Trainer Jan Reker: “Zelfs al staan er bij Willem II plotseling twee supertalenten op die voor 12,5 miljoen kunnen worden verkocht, dan nog wordt daar niet de nieuwe tribune van gebouwd, maar mag de technische staf dat bedrag investeren. Dat is een mondelinge afspraak met onze voorzitter Groels en die is bij hem evenveel waard als een schriftelijke.” Het bestuur van de tricolores - als een van de weinige profclubs speelt het elftal nog in het traditionele shirt - heeft de gemeente gevraagd de helft van de vereiste som bij te dragen. Willem II zou weliswaar (wellicht) in staat zijn alléén voor het volle bedrag te zorgen, maar de 97 jaar oude club zou dan wel een deel van zijn complex van de hand moeten doen.

Van Dommelen daarover: “Naast ons sportpark ligt een groot terrein met daarop trainingsvelden. Een daarvan zouden we voor een paar miljoen kunnen verkopen om te commercialiseren. Er kan een stukje grootschalige detailhandel worden neer gezet. We kunnen nog aan projectontwikkeling doen aan de noordkant en aan de westkant van het stadion. Willem II heeft ook de rechten om aan de binnen- en buitenkant van de tribunes reclame aan te brengen. Maar nu alles er zo in volle trots en glorie verschijnt, zegt met name de politiek: het zou toch heel jammer zijn als die groene zone verdwijnt voor nieuwe gebouwen? En zonde toch als je op zo'n prachtig stadion overal schreeuwerige teksten gaat hangen? Daar zijn we het van harte mee eens. Maar we lopen daardoor wel een behoorlijk aantal guldens mis die we eerder dachten te kunnen genereren. Daar willen we graag wat compensatie voor terug. We denken dat de gemeente ertoe bereid is. Graag zelfs. Niet alleen in het belang van Willem II, maar ook van Tilburg dat zich wil profileren als de zevende stad van ons land.”

Ook coach Reker denkt dat de plaatselijke overheid “niet te moeilijk zal doen” over de financiële bijdrage. “Wat is zes miljoen”, zegt hij, “voor een stadion dat in twintig jaar wordt afgeschreven. Dat is jaarlijks drie ton. Er zijn 150.000 Tilburgers. Je vraagt dus elk seizoen twee gulden per inwoner. Dat is toch te verwaarlozen op de begroting van de gemeente.” Reker vindt ook dat Willem II steun verdient - en dan doelt hij met name op het bestuur. De clubleiding heeft het laatste decennium in de textielstad inderdaad iets moois gerealiseerd. Ter herinnering: tien jaar geleden ontsnapte Willem II maar net aan een faillissement. Sindsdien is het voetbalbedrijf uit de rode cijfers gebleven. Door op de kleintjes te letten: de eerste fase van de stadionverniewung kostte niet meer dan 10,2 miljoen. En door het opvoeren van de inkomsten uit sponsoring, die deze competitie 3,5 miljoen bedragen. Inmiddels kan de club, die een budget heeft van 5,7 miljoen, het zich permitteren enkel nog met fullprofs te werken.

Het beleid is erop gericht de begroting jaarlijks met vijf ton te verhogen. Willem II is trots op zijn jeugdplan, waarover voorzitter Wim Groels in de presentatiegids zegt: “We leveren veel internationals, we behoren met Ajax, PSV en Feyenoord zelfs bij de top vijf. Toch zullen we onze inspanningen nog vergroten. Willem II streeft ernaar alle teams op dezelfde wijze te laten voetballen.” Zoals bij Ajax al het geval is. Reker noemde Willem II enige maanden geleden al het Ajax van het zuiden. De trainer koos die naam omdat hij zijn elftal even attractief, technisch verzorgd en offensief wil laten acteren als het elftal uit Amsterdam. Met drie spitsen.

Reker, bezig aan zijn derde jaar in Tilburg: “Je moet proberen je publiek tevreden te stellen. In de eerste divisie had Willem II een systeem, waarbij de hoogte van de spelerspremies afhankelijk was van het aantal toeschouwers. Dat beviel heel goed. Nu hangen de betalingen af van de klassering op de ranglijst. Van de prestatie. Maar wat is een prestatie, kun je je afvragen. Is dat de mensen vermaken of is dat winnen? Je kunt nog zo prachtig en lekker spelen, als je steeds verliest komt er geen kip. En als je altijd wint en geen voetbal laat zien is hetzelfde het geval. Je moet een mix vinden: punten halen en aantrekkelijk spelen.”

Hoewel Willem II na vier wedstrijden pas twee (!) punten had lijkt de formatie op weg naar het doel dat Reker zich voor ogen heeft. “We gaan strijden voor de vijfde plaats. En die positie kan recht geven op Europees voetbal”, meldde hij aan het begin van de competitie.” Na de zege (2-0) op FC Twente zaterdagavond staat de ploeg negende. Het bestuur vindt dat het zo veel geld in de selectie heeft geïnvesteerd dat de formatie ook genoeg kwaliteit heeft om “een permanente subtopper” te worden. Het stadion is veel méér dan dat, zeker als het helemaal klaar is. Alle toeschouwers zitten warm, droog en veiliger dan bij de meeste andere clubs. En er is gedacht aan de senioren. Zestig plussers beschikken (in een apart vak) over stoelen met speciale leuningen, ze krijgen in de rust gratis koffie en er zijn hostesses om eventueel hulp te geven. Voetbal-kijken wordt weer gezellig. De klant is koning bij Willem II.

    • Guido de Vries