d'Ancona pleit voor opvolging Simons

DEN HAAG, 4 OKT. Minister d'Ancona (WVC) voelt er weinig voor de taken van staatssecretaris Simons (volksgezondheid) over te nemen. Simons vertrekt na het kerstreces om lijsttrekker van de Rotterdamse PvdA te worden, vijf maanden voor het eind van deze kabinetsperiode.

De minister vindt dat er gezocht moet worden naar een opvolger voor Simons. “Het is goed mogelijk en misschien ook heel verstandig om voor die zware taak uit te zien naar een geschikt ander iemand”, aldus de minister gisteren voor de Avro-radio. “Ik heb mijn handen al vol.”

Minister-president Lubbers zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat Simons met zijn voortijdig vertrek het kabinet in verlegenheid heeft gebracht. Het zou volgens hem moeilijk worden een "gekwalificeerde' opvolger te vinden. Het kabinet wist nog niet of er een opvolger voor Simons moet worden gezocht of dat er iemand als waarnemend staatssecretaris moet worden aangesteld. Met d'Ancona en vice-premier en PvdA-partijleider Kok bespreekt Lubbers dezer dagen de opvolgingskwestie.

d'Ancona heeft er geen problemen mee om Tweede-Kamerlid voor de PvdA te zijn, een mogelijkheid die zich voordoet als de PvdA geen deel meer uitmaakt van de regering. “Ik heb tegen de partijleiding gezegd bereid te zijn op de lijst voor de Kamerverkiezingen te worden geplaatst. Wat dat dan verder voor consequenties heeft, moeten we nog maar zien. De Tweede Kamer lijkt mij een uitdaging. Het is toch in onze democratie de hoogste post die je kunt bekleden: het controleren van het kabinet. Ik zou het graag eens doen.” d'Ancona zat eerder voor de PvdA in het Europees parlement.