Concertgebouw brengt in '95 oeuvre Mahler

PAG.10 VOORTZETTING TRADITIE

AMSTERDAM, 4 OKT. Voor het eerst in de muziekhistorie zal in mei 1995 in het Amsterdamse Concertgebouw het volledige oeuvre van Gustav Mahler in volgorde van ontstaan worden uitgevoerd. Het is een uitgebreide herhaling van het Mahler Feest dat in 1920 in het Amsterdamse Concertgebouw plaatsvond, toen het Concertgebouworkest onder leiding van Willem Mengelberg in negen concerten alle symfonieën en een aantal andere werken van Mahler ten gehore bracht. Mengelberg was toen 25 jaar chef-dirigent van het Concertgebouworkest.

Vijfenzeventig jaar later zullen vier orkesten, het Koninklijk Concertgebouworkest, de Berliner Philharmoniker, de Wiener Philharmoniker en het Gustav Mahler Jugendorchester optreden. Dirigenten zijn Claudio Abbado, Riccardo Chailly, Bernard Haitink, Riccardo Muti en Simon Rattle. Haitink zal bij alle vier orkesten optreden als gastdirigent.

Het Mahler Feest wordt aangevuld met andere concerten. Ook zijn er tentoonstellingen over de betekenis van de Weense kunst in het Stedelijk Museum en over Willem Mengelberg in het Amsterdams Gemeentelijk archief. Radio en tv zullen concerten uitzenden.