Cie Fin. de Paribas houdt winst op peil

De winst van de Franse houdstermaatschappij van financiële belangen, Compagnie Financière de Paribas, is in de eerste zes maanden van dit jaar met 1,12 miljard franc (373 miljoen gulden) vrijwel gelijk gebleven aan die van vorig jaar (1,11 miljard franc).

Bestuursvoorzitter André Levy-Lang wilde geen prognose geven voor het hele jaar. In 1992 kwam Paribas na een tegenvallende tweede jaarhelft uit op een jaarwinst van 886 miljoen franc.

Aanhoudend problemen in de vastgoedsector en financiële tegenvallers bij middelgrote bedrijven in de kredietsector dwongen Paribas in het afgelopen halfjaar belangrijk meer opzij te zetten voor kredietrisico's. Van de nieuw gestorte voorzieningen van 4,75 miljard franc kwam 45 procent voor rekening van leningen aan de vastgoed sector, 40 procent voor overige risico's en 15 procent voor internationale kredieten. De bank meldde dit keer geen uitzonderlijk grote individuele stroppen, zoals in de twee voorgaande jaren het geval was.

De halfjaarwinst kon ondanks de met 34 procent gestegen voorzieningen op peil blijven door het opmerkelijke winstherstel van bankdochter Banque Paribas. Daar steeg het halfjaarresultaat van 60 miljoen franc (20 miljoen gulden) tot 2,03 miljard franc (700 miljoen gulden). Bij Crédit du Nord, eveneens een bankdochter van Compagnie Financière de Paribas, was er in de afgelopen zes maanden een verlies van 456 miljoen franc wegens de slechte gang van zaken in het Franse midden- en kleinbedrijf. Vorig jaar werd in de eerste helft nog 1,8 miljard franc winst gemaakt. Desondanks kwamen de totale baten van het bankbedrijf van de Paribasgroep toch nog één derde hoger uit op 16,5 miljard franc.