Chaos bij de gymnastiekbond bereikt hoogtepunt

BEEKBERGEN, 4 OKT. De bestuurlijke chaos binnen de gymnastiekbond (KNGB) heeft zaterdag een nieuw hoogtepunt bereikt. Op de jaarvergadering van het sectiebestuur wedstrijdsport was de maat vol voor de vertegenwoordigers uit de regio. Zowel het technische als financiële beleid vond geen genade. Men stelde een commissie samen die moet onderzoeken hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen. Een tweede commissie is belast met het voorlopig dagelijks bestuur.

Informeel was het wedstrijdsportbeleid van de gymnastiekbond drie jaar geleden al failliet. Vooraanstaande turncoaches zegden destijds de toenmalige bondscoach van de turnsters, Rheinhard Tietz, de wacht aan. In de aanloop naar het WK in Indianapolis achtten alle betrokkenen het raadzaam de beerput nog even gesloten te houden. Ook het respect voor de technisch directeur Dieter Weijmans was daar debet aan. Weijmans koos eind 1991 voor een goede positie als technisch directeur van de Schwäbische turnbond en Tietz vertrok begin 1992 met de stille trom. De eerste werd vervangen door Bart Buijs, de tweede een jaar later door Boris Orlov.

Inmiddels was de KNGB er achter gekomen dat de uitgaven in 1991 ruim 400.000 gulden hoger waren dan de inkomsten. Er moest gesneden worden en Buijs moest een nieuw op bezuinigingen gericht beleid ontwerpen. Het werd een prestatie-beloningssysteem. Tegelijk werd het oude voorwaarden scheppende beleid afgebroken. Bondsvoorzitter Henk Mannen zelf draaide vorig voorjaar het semi-turninternaat op Papendal de nek om.

Dit voorjaar meende het sectiebestuur een meesterzet te doen met de benoeming van Orlov tot bondscoach. Orlov verplaatste zijn werk (en turnsters) van Oude Pekela naar Papendal. Hij kreeg een driejarig contract voorgelegd dat per 1 juli moest ingaan. Maar vlak voor het WK in Birmingham bezinde Orlov zich: in juni toog hij naar Stuttgart om samen met Weijmans te gaan werken aan de Duitse jeugd.

Inmiddels groeide de kritiek op het KNGB-beleid. De in twintig jaar zorgvuldig opgebouwde infrastructuur werd in een handomdraai weggegooid. Buijs' alternatief was het premier-sponsorplaatsensysteem (kortweg PSP). De positie van interim-bondscoach Gertjan Nieuwstad werd bovendien wankeler. Zijn oefenstofplannen voor het wedstrijdsysteem genoten geen enkele steun: zelfs docenten aan leergangen voor coaches en juryleden weigerden zijn plannen uit te dragen.

Het sectiebestuur begreep die kritiek niet. Het verzocht de trainersvereniging NV WIG haar leden op te roepen voor een hearing op 20 mei. Toen bleek hoe diep de vertrouwenscrisis zat tussen beleidsbeslissers en de coaches. Communicatie was onmogelijk. De bestuurders Rob Jansen en Frans van Elteren bleven echter achter het beleid van een technisch directeur staan. Jansen stapte enige weken geleden op, drie medebestuurders vorige week. Voor Van Elteren viel zaterdag in Beekbergen het doek.

Twee weken geleden verwierpen 150 turncoaches op een bijeenkomst het zevende concept van Nieuwstad, die per 1 juli was begonnen aan een driejarig contract. De bond lijkt de coach te hebben gedevalueerd tot administratieve kracht: zaterdag diende hij als bewaker van de presentielijst. Bondsvoorzitter Mannen mag op de bondsvergadering van 27 november zelf de kluwen ontwarren.

    • Hans van Zetten