Belfort kroont zich tot gastheer van tweekamp

AMSTERDAM, 4 OKT. Jean-Paul Touzé heeft vandaag bekendgemaakt dat de tweede helft van de schaakmatch tussen Anatoli Karpov en Jan Timman gespeeld zal worden in Belfort. Of de tweekamp om de FIDE wereldtitel daadwerkelijk op 16 oktober zijn vervolg zal hebben in dit Franse stadje hangt af van het verdere verloop van de prestigestrijd tussen organisator Touzé en de voorzitter van de wereldschaakbond Campomanes.

De Filippijn maakte dit weekeinde, ondanks een eerdere belofte, alleen maar bekend dat de tweekamp door zou gaan. De FIDE staat zelf garant voor het prijzenfonds dat reglementair minimaal één miljoen Zwitserse franken bedraagt. Woensdag zal bekendgemaakt worden waar Karpov en Timman zullen aanschuiven voor hun dertiende partij. Naast Belfort zouden nog drie steden bereid zijn de organisatiekosten te dragen; Boedapest, Jakarta en Kuala Lumpur.

Timman toonde zich ingenomen met het nieuws dat de tweekamp op korte termijn voortgezet zal worden. Wel had hij enige reserves. Zo vindt hij het te betreuren dat niet alleen de FIDE maar ook de Grandmasters Association waarvan Timman sinds kort weer voorzitter is, het zal moeten stellen zonder de tien procent van het prijzengeld. Een ander punt in de overeenkomst die beide spelers ondertekenden was de bepaling dat de FIDE tot 6 oktober de tijd krijgt om alsnog ergens prijzengeld op te sporen. Volgens Timman een wassen neus, hoewel hij het opmerkelijk vindt dat Campomanes na alle beroering nog steeds hoog spel wenst te spelen en niet onmiddellijk "ja' heeft gezegd tegen Belfort.

De Fransman Touzé was de enige vertegenwoordiger van de geïnteresseerde partijen die de moeite had genomen naar Amsterdam te komen. Zaterdag kreeg hij van Campomanes te horen dat hij zijn voorstellen eerst maar eens op papier moest zetten. Zondag moest hij lang soebatten voordat hij de toezegging kreeg dat zijn uitnodiging om naar Amsterdam te komen ook inhield dat de FIDE zijn vliegticket zou vergoeden.

Touzé stormde in 1988 de schaakwereld binnen. In minder dan drie maanden tijd hielp hij toentertijd de GMA uit de brand nadat Bilbao zich om politieke redenen had teruggetrokken als organisator van het tweede World Cup toernooi. Dat was het begin van een bloeiende schaakcultuur in Belfort. De plaatselijke schaakclub telt momenteel onder meer Karpov en Timman onder haar leden. Touzé is de Franse manager van Karpov en enkele jaren geleden trok hij de Russische grootmeester Andrei Sokolov aan als trainer voor de plaatselijke jeugd.

Timman zou graag zien dat de Fransman de voorkeur krijgt. “Ik ken hem als een hard en eerlijk werker.'

De Fransman, die niets met de Franse schaakbond te maken wil hebben en zichzelf beschouwt als de grootste vijand van Campomanes in zijn land, weet dat hem nog een harde strijd wacht voordat hij Karpov en Timman in Belfort zal kunnen ontvangen. Hij twijfelt er aan of die strijd geheel eerlijk zal zijn. De ongeveer 150 kilogram wegende Touzé: “Ik wil hem wel op mijn eigen terrein bestrijden, als een olifant. En niet op zijn terrein, als een slang.”

Als het aan Touzé ligt betekent de match in Belfort tevens het einde van het presidentschap van de Filippijn-met-de-negen-levens. Vlak voordat een taxi hem naar Schiphol zou brengen ging Touzé er nog even voor zitten om met een vrije versie van een historisch verhaal zijn bedoeling toe te lichten. “Je moet maar denken aan het verhaal van Clovis, de koning der Franken, en de vaas van Soissons. Toen Clovis nog niet het hoogtepunt van zijn macht bereikt had en er na een slag in Soissons de buit verdeeld moest worden, was er een brutale soldaat die een prachtige vaas opeiste die Clovis had willen hebben. Clovis liet hem begaan, maar toen hij een tijd later de troepen inspecteerde en de soldaat in kwestie op slordigheid betrapte hakte hij hem zonder pardon het hoofd af en zei "Zo, dat was voor de vaas van Soissons.' Touzé staat op en terwijl hij wegloopt zegt hij vriendelijk maar nadrukkelijk: “Vergeet de vaas van Soissons niet.”

    • Dirk Jan ten Geuzendam