Bekladders van graven geen lid rechtse groep

NIJMEGEN, 4 OKT. Het bekladden van de grafzerken op de oorlogsbegraafplaats Jonkerbosch in Nijmegen was geen actie van een rechts-extremistische organisatie.

Dat is de politie van Nijmegen gebleken uit de verhoren van twee Nijmegenaren en een inwoner van Lent, die dit weekeinde hebben bekend verantwoordelijk te zijn voor de actie. De drie (18, 19 en 21 jaar oud) hadden hun actie goed voorbereid en blijken al eerder te zijn aangehouden voor het aanbrengen van racistische leuzen.

De Nijmeegse politie hield de mannen afgelopen donderdag aan. Een team van twaalf rechercheurs was sinds 11 augustus bezig geweest met het onderzoek in de zaak. De nacht daarvoor had de klad-actie op Jonkerbosch plaatsgehad: 211 graven waren besmeurd met racistische en fascistische leuzen. Het spoor dat uiteindelijk naar de daders leidde, waren twee foto's in het politie-archief van eerder in Nijmegen aangebrachte racistische leuzen. Bij een van deze acties waren twee van de vorige week aangehouden mannen op heterdaad betrapt. Deskundigen van het gerechtelijk laboratorium lieten de politie weten dat het handschrift van deze acties en die in Jonkerbosch hetzelfde was.

De drie mannen kwamen naar eigen zeggen tot hun actie uit onvrede over de aanwezigheid in Nederland van “buitenlanders die niet werken en een uitkering hebben”. Ze hebben geen banden met rechts-extremistische organisaties in Nederland maar opereerden "op persoonlijke titel'. Het idee ontstond bij het zien van televisiebeelden over het bekladden van een joodse begraafplaats in Engeland. Ze hebben hun actie volgens de politie zeer degelijk voorbereid. Twee van de daders hadden enige tijd voor de actie poolshoogte genomen op de Nijmeegse begraafplaats.

Een van de drie mannen is dit weekeinde vrijgelaten. Hij hielp slechts bij de voorbereidingen. De andere twee zijn in verzekerde bewaring gesteld. De officier van justitie beraadt zich nog op de tenlastelegging. Voor vernieling geldt een maximum gevangenisstraf van twee jaar, voor racisme en discriminatie kan een straf van maximaal een jaar worden gegeven. Maar vaak worden bij dit soort delicten geldboetes opgelegd. Officier van justitie L. van Zanten liet gisteren weten bij haar strafeis rekening te zullen houden met "de grote impact' van deze zaak, die opschudding in binnen- en buitenland veroorzaakte.