"Als er nu iets misgaat, ligt het nooit meer aan het veld'

BLOEMENDAAL, 4 OKT. Het team is hetzelfde, het veld niet. Hockey-landskampioen Bloemendaal speelt dit seizoen zijn thuiswedstrijden op een splinternieuwe kunstgrasmat. Dat kan alleen maar nog betere prestaties opleveren, aldus de betrokkenen. Aanvoerder Floris-Jan Bovelander: “Als er nu iets misgaat ligt het nooit meer aan het veld, maar alleen aan ons.”

De Bloemendaal-spelers én hun tegenstanders klaagden de afgelopen seizoenen steen en been over het oude hoofdveld. Dat was versleten. Als bij een oude jas werden er in de mat nieuwe stukken gezet, maar door de naden was het daarna juist onmogelijk nog fatsoenlijk een strafcorner te nemen. Bovelander scoorde vorig seizoen thuis maar twee keer met zijn specialiteit. Het speelveld op 't Kopje was al met al een topclub als Bloemendaal eigenlijk onwaardig. Voorzitter Lo van Noordwijk omschrijft de toestand van het veld achteraf als “uiterst kritiek”.

De vereniging had het veld al eerder willen vervangen. Maar de financiën ontbraken. Vooral omdat op nadrukkelijk verzoek van de spelers van het eerste elftal was besloten om een "waterveld' - kosten, inclusief sproei-installatie, ongeveer 550.000 gulden - aan te schaffen en niet een goedkoper zand ingestrooid veld. Met name Cees-Jan Diepeveen, gepensioneerd als topspeler, zeurde jarenlang om het type kunstgras dat de meeste clubs uit de hoofdklasse hebben liggen. De recordinternational is nu tevreden. Hij spreekt van “een goddelijk veld”. Diepeveen speelde er gistermorgen met het tweede elftal op. “Het benadert echt gras.”

's Middags zag Diepeveen hoog en droog vanuit het clubgebouw Bloemendaal bij de competitie-opening moeizaam met 2-1 van Hattem winnen. Het had volgens coach Pieter Offerman met het gewenningsproces te maken. Het nieuwe veld vergt enige aanpassing. Het is ondermeer zachter dan het oude. Daardoor kan een stick weleens helemaal onder de bal zakken. Dat was het beste te zien bij de strafpush die Bovelander in de slotfase mocht nemen. Hij schoot de bal over het hoge hek achter het doel en raakte bijna een speler op veld twee. De anders zo trefzekere international kon zich niet herinneren dat hij ooit zo duidelijk een kans had gemist. Hij kreeg na afloop dan ook van alle kanten lacherige opmerkingen naar zijn hoofd.

Bovelander was ook op het nieuwe veld niet succesvol met zijn strafcorner. Hij mocht zes keer aanleggen. “Ik schoot niet briljant goed in, maar ook weer niet slecht. Hij (Hattem-keeper Boehmer, red) stopte de ballen gewoon.” De captain zegt het “heerlijk” te vinden een strafcorner op het nieuwe veld in te slaan. De hele ploeg geniet van de vernieuwing. De trainingen duren momenteel extra lang bij Bloemendaal. Na het officiële gedeelte oefenen de spelers vooral nog even spontaan op het maken van slidings en buiklandingen. Dat was op het oude, keiharde veld niet mogelijk zonder een verwonding op te lopen. Diepeveen: “De oude mat leek wel een veredelde snelweg.”

Volgens trainer-coach Offerman is het nieuwe veld perfect voor een technische ploeg als Bloemendaal. Dat voordeel bleek gisteren nog niet uit de stand. Hattem nam na tien minuten brutaal een voorsprong. Bloemendaler Dave Smolenaars verdedigde verkeerd uit, Martin Eikelboom onderschepte de bal en schoot uit een bijna onmogelijke hoek hard raak langs doelman Michiel Stange die Erik Jan de Rooij vervangt. Hij verblijft voor een stage tot november in Colombia.

Even hing er een verrassing in de lucht. Het veel sterkere Bloemendaal miste een hele serie riante mogelijkheden - Van Amerongen en Van Westrop stonden vrij voor Boehmer - en daar putte het af en toe uitstekend combinerende Hattem moed uit. Afgelopen seizoen bracht de provincieclub kampioen Bloemendaal zijn enige nederlaag toe. Gisteren zette de thuisclub na rust de zaken alsnog recht. Hattem liep niet goed uit bij de zesde strafcorner van Bloemendaal en Bas Meurs maakte de gelijkmaker. Halverwege de tweede helft zorgde Van Westrop voor de winnende goal nadat hij zelf op fraaie wijze had gesoleerd.

Bloemendaal is in ongewijzigde samenstelling én met het nieuwe hoofdveld weer de favoriet voor de titel. Offerman ontkent dat niet. De coach denkt aan hetzelfde aantal punten als de vorige competitie, 38 punten, genoeg te hebben. Hij tipte tijdens een enquête van het Hockeymagazine weliswaar Amsterdam als kampioen, maar dat was naar zijn zeggen een grap. De eigen arrogantie is deze competitie de grootste tegenstander van Bloemendaal, aldus Offerman. “De jongens van deze club zijn van jongsaf aan gewend dat ze kampioen worden. Ze mogen alleen niet vergeten dat ze moeten blijven werken.”

    • Hans Klippus