Ajax moet van kroket en patat af

Ajax heeft een diëtiste, Yvonne van de Pol, aan de medische staf toegevoegd. Ze geeft eetadviezen en voorlichting aan de spelers, van A-selectie tot de jongste jeugd.

Van de Pol liep eerst stage bij de Amsterdamse voetbalclub. Ze meldde zich twee jaar geleden zelf bij Ajax aan. In eerste instantie werd ze een beetje lacherig afgewimpeld, maar na interventie van clubarts Piet Bon kon ze toch aan de slag. Inmiddels is Van de Pol bijna onmisbaar geworden in De Meer. “Ik wilde in de sport eens een hele andere richting op. Bij wielrennen en krachtsport is alles al uitgekauwd op dit gebied. Ik vind voetbal leuk. En ik dacht destijds meteen aan Ajax. Mijn vader is altijd voor Ajax geweest. Voor mij is er dus maar één club.” Van de Pol was zelf actief in de top van de ritmische gymnastiek.

Hoe is de lichamelijke toestand van de gemiddelde voetballer?

Hetzelfde eigenlijk als die van de gemiddelde Nederlander. Er wordt te veel vet en te weinig koolhydraten gegeten.

Dus moeten ze de frikandellen, kroketten, Marsen en zakken patat laten staan?

Dat vertel ik ze, ja. Het is moeilijk om over alternatieven voor vette snacks te praten. Vet is een smaakmaker. Maar ik adviseer ze om bijvoorbeeld een Sultana, een Evergreen of een plak ontbijtkoek te nemen als ze tussendoor honger krijgen.

Heeft u veel met spelers van het eerste elftal te maken?

Af en toe. Ze kunnen op eigen verzoek bij mij komen. Dat gebeurt wel. Dan komen ze met vragen over een produkt of over bepaalde voedingsstoffen. Ik merk wel dat ze er serieuzer mee omgaan dan de jeugd. Daar werd in het begin weleens lacherig gedaan als ze hoorden dat er een diëtiste kwam. Bij de jeugd is het verplicht om mee te doen. Ik houd ook bijeenkomsten met ouders. De jongste spelers krijgen onder meer een diaserie met Dennis Bergkamp te zien. Die geeft het goede voorbeeld.

Bepaalt u wat Tante Sien de spelers in het spelershome tussen de trainingen voorzet?

Daar heb ik nog niets mee te maken gehad. Dan komt nu misschien wel. Het lijkt me handig om ook daar eens naar te kijken.

    • Hans Klippus