Weekoverzicht

De jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank, die deze week in Washington plaats had, verliep uiterst rustig. Van echt belangrijke besluiten was geen sprake. Het interim-comité van het IMF drong wel aan op snelle afronding van de Gatt-onderhandelingen, omdat een nieuw akkoord over vrijere wereldhandel van groot belang is voor het herstel van de wereldeconomie.

Zuid-Afrika krijgt binnenkort de eerste lening (ongeveer 800 miljoen dollar) van het IMF, nau ANC-leider Mandela vorige week aandrong op opheffing van de economische sancties tegen zijn land. Mexico krijgt 1,8 miljard dolar voor verbetering van het milieu. Het is de grootste milieulening die de Wereldbank ooit heeft verstrekt. Het besluit hangt nauw samen met het grote verzet in de VS tegen het vrijhandelsverdrag Nafta, waar wordt gevreesd dat Mexico door soepeler wetgeving veel vervuilende industrie zal aantrekken.

Na enkele dagen bekvechten in Genève heeft het olie-kartel Opec besloten een half jaar lang niet meer dan 24,5 miljoen vaten per dag produceren. Doel is om de voortdurende dalende olieprijs te stabiliseren. Vooral Koeweit deed moeilijk over de beperking omdat het land nog niet op het produktieniveau van voor de Golfoorlog zit.

Helmut Schlesinger, de president van de Bundesbank, is met pensioen. Schlesinger, die de bank twee jaar leidde, gaat de geschiedenis in als de man die temidden van de crises in het Europese wisselkoerssysteem een strak monetair beleid bleef voeren. De Bundesbank gaat verder met Hans Tietmeyer.

De Italiaanse industrie zit in het slop. Autofabrikant Fiat zag zich deze week gedwongen tot de grootste kapitaalsinjectie uit de Italiaanse geschiedenis om een crisis “van buitengewone omvang” het hoofd te bieden. Met de handelsbank Mediobanca, de Deutsche Bank, de verzekeringsmaatschappij Generali en het Franse telecommunicatiebedrijf Alcatel zullen de eigenaren van Fiat, de familie Agnelli, voortaan de controle uitoefenen. Twee andere belangrijke bedrijven, Gucci (mode-accessoires) en Martini & Rossi (dranken), gaan over in buitenlandse handen. Gucci is gekocht door de Arabische investeringsbank Investcorp. Martini wordt overgenomen door de Amerikaanse groep Bacardi.

Ook met het Spaanse autoconcern Seat gaat het de verkeerde kant op. Volkswagen, voor 99 procent eigenaar van het bedrijf, wil harde saneringen bij het verlieslijdende Seat. VW heeft daartoe de directeur, die andere plannen heeft, de laan uitgestuurd. Een van de drie Seat-fabrieken moet dicht en het personeelsbestand wordt mogelijk gehalveerd.

Een Londense rechtbank heeft de hoofdrolspeler in het fraudeschandaal rond de in 1991 failliet verklaarde Bank of Credit and Commerce International (BCCI) veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Syed Ziauddin Ali Akbar, die hoofd was van de terasury-afdeling, is daarmee de eerste veroordeelde in de affaire.

In Japan doet zich een unicum voor. Het land dat zijn grenzen steeds potdicht heeft gehouden voor buitenlandse rijst, ziet zich genoodzaakt rijst in te voeren wegens de slechte oogst. Het gaat om slechts 200.000 ton, twee procent van zijn totale rijstconsumptie. Het buitenland hoopt dat de tijdelijke maatregel Japan er toe zal brengen de grenzen definitief te openen voor rijstimport en zo een heet hangijzer in het Gatt-overleg over vrijere handel weg te nemen.

Suriname stemde toe om het IMF toezicht te laten houden bij het economisch aanpassingprogramma dat moet worden doorgevoerd. Toezicht door het IMF is voorwaarde voor het hervatten van ontwikkelingshulp door Nederland.

    • Friederike de Raat