VVD naar tweede plaats achter CDA

DEN HAAG, 2 OKT. Als er nu verkiezingen gehouden zouden worden, zou de VVD met 18,9 procent van de uitgebrachte stemmen na het CDA (29,6 procent) de tweede partij in de Tweede Kamer worden.

D66 (17,5 procent) en de PvdA (17,3 procent) volgen op enige afstand van de VVD, waarbij D66 net een iets groter percentage stemmen wordt toegekend dan de PvdA. Die zakt naar de vierde plaats. Dat bljkt uit een opiniepeiling die het bureau Interview maandag heeft gehouden. In deze schaduwverkiezingen zijn dan ook de resultaten van de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer meegenomen. Met deze uitslag zou het CDA uitkomen op 44 zetels (een verlies van 10), de VVD op 28 zetels (een winst van 6), D66 op 26 (een winst van 14) en de PvdA zou op basis van deze peiling 25 zetels krijgen (een verlies van 24). De Centrumdemocraten scoren 3,1 procent, wat goed is voor 4 Kamerzetels. Opmerkelijk in deze uitslag is dat D66 over zijn hoogtepunt heen lijkt te zijn. De partij van Van Mierlo heeft in de opiniepeilingen tijdenlang op 30 tot 32 zetels gestaan, maar de afgelopen maanden is dat geleidelijk aan teruggelopen. De VVD heeft zijn winst ten opzichte van andere peilingen in het recente verleden nog iets vergroot.