RTL4 "citeert' stukken van voetbalwedstrijden

HILVERSUM, 2 OKT. RTL4 zendt sinds enkele weken fragmenten van voetbalwedstrijden uit van het NOS-programma Studio Sport. Volgens de hoofdredacteur van RTL Nieuws, R. Rensen, heeft de NOS hier tot nu toe niet op gereageerd.

RTL4 zendt de fragmenten uit met vermelding van de bron Studio Sport. De juridisch adviseur van RTL, mr. E.J. Dommering, zegt dat dit een toegestane manier van citeren is. Volgens een woordvoerder van de NOS heeft onderzoek van deze organisatie inderdaad uitgewezen dat het uitzenden van fragmenten met bronvermelding binnen het citaatrecht valt, maar dan moet het wel in nieuwsprogramma's gebeuren.

RTL4 citeert sinds drie weken uit Studio Sport in het programma Barend en Van Dorp en sinds afgelopen week in RTL-Nieuws. Volgens Rensen is de bedoeling dat ook de nieuwe zender RTL5 fragmenten van de NOS met bronvermelding gaat uitzenden.

Bij RTL wordt overigens naarstig gezocht naar mogelijkheden om ook beelden te krijgen van voetbalwedstrijden die de NOS niet uitzendt. De televisieploegen van RTL worden niet bij voetbalwedstrijden toegelaten, omdat de NOS volgens een contract met de KNVB hier exclusieve rechten heeft. Mr. Dommering heeft RTL voorgehouden dat volgens de Hoge Raad degene die zeggenschap op een terrein heeft, bepalen kan wie daar wordt toegelaten en wie niet. Volgens een woordvoerder van RTL zoekt de commerciële zender toch nog naar juridisch verantwoorde mogelijkheden om voetbalwedstrijden of de gebeurtenissen daarvoor en daarna te kunnen filmen.

Niet bekend